2024. 01. 10., Szerda, 12:43

Már a negyedik vakcina után is kérhetünk Covid-oltást

Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben.

Már azok is foglalhatnak online időpontot az új Covid-oltásra, akik korábban négy vakcinát kaptak, írja a Népszava, amit a 24.hu szemlézett.

Mindez annak köszönhető, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK)

a szezonális oltások közé sorolta a koronavírus elleni vakcinákat.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben.

A Népszava úgy tudja, az oltópontokon az új omikron variánsok elleni vakcinák is elérhetőek.

Az elmúlt időszakban sokan súlyos, Covid-okozta tünetekkel kerültek kórházba. Az NNGYK utolsó (51. heti) járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti minták tüneteiért 40 százalékban a Covid volt a felelős. 24 kórház adatai alapján a fertőzöttek közül 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra. A Covid-fertőzéssel kórházba kerülők mintegy kétharmada volt 60 éves vagy annál idősebb.

A járványügyi hivatal is fokozottan ajánlja az idősek, valamint életkortól függetlenül a krónikus betegséggel élőknek, így a cukorbetegeknek, a súlyosan elhízottaknak és az immunológiai betegeknek, valamint a veszélyeztetett csoportba tartozók családtagjainak az újraoltást.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: