2024. 01. 05., Péntek, 16:06

Vigyázz, ha ilyen márkájú autód van, könnyen lopható

Egyes autómodellek esetében a lopások száma az elmúlt években megtízszereződött Amerikában.

Az érintett gyártók természetesen komoly lépéseket tesznek a további bűncselekmények megelőzésére, de 2020-ról 2023-ra ezen autómodellek miatt benyújtott lopáskárigény bizony a hétszeresére nőtt, míg más márkák esetében változatlan maradt – írja a Dívány.

A könnyebb eltulajdonításnak kitett modellek a következők:

A 2015 és 2019 között gyártott Hyundai Santa Fe és Tucson, valamint a Kia Forte és Sportage azon változatai, melyekre a gyújtás kulcs elfordításával adható.

Ezek a gombbal indítható modellekhez képest mintegy kétszer könnyebben lophatók, de a helyzetet nagyban súlyosbítja az is, hogy a közösségi médiában több, a lopás módját bemutató, szinte népszerűsítő videó is napvilágot látott.

A CNN arról tudósította az autótulajdonosokat, hogy míg 2020 első negyedévében minden 1000 biztosított Hyundai és Kia gépjárműre 1,6 lopást jelentettek be Amerikában, ami nagyjából megegyezett a többi gyártó autóinak lopási számadataival.

2023-ra ez a szám 11,2/1000-re nőtt, az 1959-es alapítású amerikai Highway Loss Data Institute nonprofit szervezet adatai alapján.

Mindkét márka folyamatosan komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy pótlólag is igyekezzen a lehető legnagyobb védelemmel felszerelni a kérdéses típusokat, az új modelleket pedig már a legkorszerűbb lopásvédelmi technológiákkal látják el.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: