2023. 12. 29., Péntek, 14:28

Szétroncsolt kézfej röntgenképével sokkolnak a mentők – így szeretnék felhívni a figyelmet a petárdázás veszélyeire

A petárdázáson túl a hideg idő is veszélyeket rejt.

Komoly baleseteket okozhatnak szilveszterkor a különböző pirotechnikai eszközök, erre hívta fel a figyelmet közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), amit a HVG szemlézett.

A mentők minden szilveszterkor találkoznak olyan pirotechnikai eszköz által okozott balesettel, amik életre szóló sérülést okoznak… Megéri?

- kérdezik.

A mentők tapasztalatai szerint a legnagyobb veszélyt a házilag barkácsolt, illetve az illegálisan beszerzett, nagy hatóerejű petárdák és egyéb eszközök jelentik, azt tanácsolják, hogy ezek használatától mindenki tartózkodjék.

Egy következő bejegyzésében az OMSZ arra figyelmeztetett, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint szilveszter éjszakáján sok helyen alacsony hőmérséklet várható, egy utcán fekvő ember pedig akár 10-20 perc alatt is veszélyesen lehűlhet.

A közhiedelemmel ellentétben az alkohol nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt akár megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami még gyorsabb kihűléshez vezethet

– tették hozzá.

A mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma – különösen a fővárosban és a nagyvárosokban – jelentősen megnő.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: