2023. 12. 19., Kedd, 14:24

Akadt dolguk a somogyi tűzoltóknak a hétvégén

Kidőlt fa, kéménytűz, tűzeset, baleset, macskamentés - volt minden.

Kilenc műszaki mentéshez és négy tűzesethez, köztük két kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat az elmúlt napokban.

A kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében célszerű kéményseprőt hívni otthonunk és családunk biztonsága érdekében. Ha gázzal fűtünk, akkor kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel ellenőriztetni a kémény állapotát.

- Írta meg a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Pénteken egy hatméteres diófa dőlt egy családi házra Marcaliban, a Kaposvári utcában. A város hivatásos tűzoltói láncfűrésszel feldarabolták a fát és megszüntették a közvetlen veszélyt.

Szombat délelőtt karambolozott két személyautó Kőröshegyen, a Petőfi Sándor utcában. Az ütközés következtében az egyik autó egy kerítésnek csapódott. A siófoki hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók végezték a műszaki mentést. Az autókban csak a sofőrök utaztak, akik nem sérültek meg a balesetben.

Tizenöt méter mély, kiszáradt kútba esett egy macska Barcson, a Bajcsy-Zsilinszky utcában szombat délután. A város hivatásos tűzoltói rövid időn belül a helyszínre érkeztek és egy tűzoltót hevederben, kötéllel leengedtek a mélybe. Pár percen belül a cicát és megmentőjét a felszínre húzták.
 

Vasárnap délután tűz volt egy alsóbogáti családi házban. A Vörösmarty utcai lakóház kéményéből terjedt át a tűz a födémre és a tetőgerendára. A kaposvári hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat, megbontották a plafont és eloltották a még izzó részeket. Az eset során senki sem sérült meg. A lakók nem használhatják a kéményt, amíg ki nem javítják annak hibáját. A fűtést más fűtőberendezéssel is meg tudja oldani a család, ezért nem kellett elhagyniuk otthonukat.

Szikrákat szórt egy karádi családi ház kéménye vasárnap kora este. A helyi önkéntes és a balatonboglári önkormányzati tűzoltók eltávolították a tüzelő anyagot a kandallókból, majd megtisztították a kéményt. Az egység felhívta a lakók figyelmét arra, hogy a kéményseprő felülvizsgálatáig ne használják a füstelvezetőt. A házban más fűtési lehetőség nincs, ezért a négyfős család az éjszakát rokonoknál töltötte.

Kigyulladt egy hétvégi ház, és lángokban állt a telken felhalmozott lom és gumi, valamint egy személygépkocsi vasárnap este Kaposváron, a Körte utcában. A Somogy vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a kaposvári hivatásos tűzoltók több vízsugárral oltották el a 200-250 négyzetméternyi területen pusztító lángokat.

Az ingatlan lakhatatlanná vált, a ház lakói ideiglenesen ismerősökhöz költöztek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: