2023. 12. 15., Péntek, 11:41

A városvezetés elgondolkodott rajta, hogy megvásárolja Rippl-Rónai Kalitkás nőjét

Soha nem árvereztek magyar festményt olyan magas kikiáltási árról indulva, mint a Kalitkás nő I.-et.

Magyar rekordot jelentő kikiáltási árról, 180 millió forintról indul a Kieselbach Galéria hétvégi aukcióján Rippl-Rónai József Kalitkás nőjének első változata – olvasható a galéria az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Kieselbach Galéria hozzátette: Húsz éve egyszer már megpróbálták eladni Magyarországon, akkor nem akadt eléggé tőkeerős jelentkező. A magyar Mona Lisának is nevezett alkotás száz évnyi elfeledettség után, nagy szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, de akkor nem sikerült itthon tartani.

Kaposvár városvezetése elgondolkodott rajta, hogy megvásárolja a műalkotást – mondta el Szita Károly polgármester ma reggeli interjújában.

Elgondolkodtam rajta, de be kellett látnom, hogy egy ilyen időszakban, amikor háborúk és energiaválság van, magas volt az infláció, rangsort kell készíteni, hogy mire költsük a város pénzét. Most nem ez az első. Fontosabb a fiatalok, az idősek támogatása, utak, járdák felújítása, amely a kaposváriak nagy közösségét szolgálja. Így a képnek a megvásárlását elvetettem, az viszont nem, hogy az Kaposváron is ki legyen állítva.

"Remélem, hogy Magyarországon marad a kép, és az új tulajdonossal sikerül megegyezni, hogy Kaposváron is láthassuk majd azt" – mondta Szita Károly.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: