2023. 11. 30., Csütörtök, 14:21

Sapka? Ugyan! A hollandok a palacsintára esküsznek!

A hollandok palacsintát pakolnak a fejükre, amúgy köszönik, minden rendben

 

November 29-e a világ nagy részén csak egy átlagos nap, Hollandiában viszont egészen különleges: ezen a napon tartják ugyanis a palacsintanapot. 

Ami igazából nem is igazi ünnep, ennek ellenére évről évre egyre több holland dönt úgy, hogy hódol neki, méghozzá úgy, hogy palacsintát pakol a fejére.
Az ünnep ötlete 1986-ig nyúlik vissza, és egy Jan Kruis nevű holland karikaturista találta ki.

Eredetileg csak egy egyszerű – a palacsintát, valamlyen különös hóbortból a fejükön tálaló családot ábrázoló – rajzról volt szó, Kruis azonban három évtizeddel később csavart egyet a történeten, és megalkotta Szent Pannekoek (azaz Szent Palacsinta) evangéliumát. 

A teljes egészében kitalált evangéliumban egy 12. századi kolostor történetét meséli el, ahol egy este (nevezetesen éppen november 29-én) az apátok egy fiatal szerzetes születésnapját ünnepelték, és palacsintát ettek. Minden szerzetesnek csak egy palacsinta jutott, de amikor az egyik apát arra panaszkodott, hogy fázik, a másik szerzetes habozás nélkül a fejére tette a palacsintáját sapkaként, hogy így melegen tartsa. 

A kitalált evangéliumban ebben a pillanatban egy angyal ereszkedett le a mennyből, kezében egy arany serpenyővel, amiből egy palacsintát fordított a fiatal szerzetes fejére. Ekkor a többi szerzetes csodát kiáltott, és a fejükre tették a saját palacsintájukat.

Így született meg Szent Palacsinta legendája, aki továbbra sem létezik, de ez a hollandokat a jelek szerint egy cseppet sem zavarja, attól még boldogan megünneplik.
Egészségükre!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: