2023. 11. 24., Péntek, 16:59

Mini-Dubai nőhet ki a földből Budapesten

Dubai stílusú felhőkarcolókat álmodik a rozsdaövezeti Rákosrendező pályaudvar helyére a Burdzs Kalifa tulajdonosa, Mohamed Alabbar üzletember.

Mini Dubai épülhet a Hősök tere mögé, egy 240 méteres felhőkarcolóval. Az eddig állami kézben lévő területet az Egyesült Arab Emirátusokban élő üzletember, a Burdzs Kalifa tulajdonosa, Mohamed Alabbar tervezi megvásárolni.

Magyarország fővárosa, Budapest most ünnepelte a 150. születésnapját. Mi lehetne jobb születésnapi ajándék, mint eladni egy fél kerületet emirátusi milliárdosoknak, hogy Dubaj-stílusú felhőkarcolókat emeljenek alig néhány kilométerrel a Hősök tere mögött – írja a Vsquare hírlevelére hivatkozva a hvg.hu.

Az elmúlt hónapokban Mohamed Alabbar emirátusi üzletember, a Burdzs Kalifa mögött álló ingatlanfejlesztő személyesen tárgyalt magas rangú magyar kormányzati tisztviselőkkel – állítja egy, a folyamatra rálátó, kormányközeli forrás.
Az Emaar Properties most hivatalosan is licitál a Rákosrendező néven ismert területre, egy hatalmas állami tulajdonban lévő telekre, amelynek közepén egy lepusztult vasúti pályaudvar található (azok, akik a Nyugati pályaudvarra vonattal járnak, nagyon jól emlékezhetnek a terület kelet-európai megjelenésére).

A forrás szerint az Emaar lényegében egy mini-Dubajt építene Budapest XIV. kerületében – egy egész magasházakkal teli negyedet, irodaházakkal és lakóépületekkel, köztük luxuslakásokkal. Az új budapesti negyed koronaékköve egy 220-240 méter magas felhőkarcoló lenne, amely nagyjából olyan magas, mint a varsói Kultúra és Tudomány Palotája.

„Az Emaar lényegében maga az Egyesült Arab Emirátusok” – mondta az Orbán-kormányhoz közeli forrás.  A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenleg is értékeli az Emaar ajánlatát, amelyet néhány hete az Orbán-kormány kabinetülésén is áttekintettek.

Az Emaar, és a magyar kormány nem reagált a Vsquare megkeresésére, a budapesti főpolgármesteri hivatal pedig azt állította, hogy nem tudnak ilyen projektről.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: