2023. 11. 22., Szerda, 13:18

Olivaolaj bűnözés: le kell láncolni az olivaolajakat a spanyol boltokban

Annyi olívaolajat lopnak a spanyol boltokból, hogy a polcokhoz lakatolták az üvegeket.

5500 forintnyi euró egy üveg olívaolaj, ez már Dél-Európában is sok. A trend jól jött a lopásgátló-üzletnek, a nyáron tizenkétszeresére ugrott a kereslet.

Nagy mértékben emelkedett az olívaolaj ára Spanyolországban, ezért egyre kevesebben fizették ki az árát, valahogy mégis eltűnt a készlet – írja a Reuters

Egy üveg extra szűz olívaolaj 14,5 euróba (5500 forintba) kerül, ezért az Auchan és a Carrefour üzletekben hasonló biztonsági címkével látták el az üvegeket, mint a tömény alkoholos italokét.

A Tu Super boltlánc ügyvezetője, Ruben Navarro is arról beszélt, egyre több a lopás a boltokban, és az olívaolaj éppen ideális arra, hogy észrevétlenül kisétáljanak vele - írja a Forbes

Szervezett bűnözői csoportok váltak olívaolaj-viszonteladóvá, ők a feketepiacon értékesítik tovább a lopott árut. Navarro üzleteiben ezért az ötliteres üvegeket összekötik és a polcokhoz lakatolják.

A lopásgátlókat gyártó STC menedzsere, Salvator Canones elmondta: idén nyáron tizenkétszeresére nőtt a kereslet, elsősorban az olívaolajok miatt. Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelő országa. Az évek óta tartó aszály során elszáradt az olívatermés a déli területeken, ami 150 százalékos áremelkedést okozott az elmúlt két évben.

Az olívaolaj literenkénti átlagára ma meghaladja a háromezer forintot (8,5 euró), ami kirívóan soknak számít. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: