2023. 11. 22., Szerda, 14:29

Évtizedek után kiderült mi Banksy keresztneve

Egy 20 évvel ezelőtti felvételen ő maga árulta el.

Bár arcát és külsejét továbbra sem ismeri a nyilvánosság, valódi neve úgy tűnik, hogy napvilágot látott Banksynek, a világ legismertebb és egyben legtitokzatikusabb graffitiművészének. Előkerült egy elfeledett, 2003-as BBC-interjú Banksyvel, amiben a graffitiművész maga árulta el keresztnevét.

Banksy köztudottan nagyon ügyel valódi identitásának titokban tartására, ezért személyével kapcsolatban folyamatos találgatások vannak. Egy 20 évvel ezelőtti felvételen a BBC egyik riportere, Nigel Wrench megkérdezi tőle, hogy „Robert Banksnek” hívják-e, 

mire a művész elárulja, hogy a neve Robbie.

A teljes interjú a BBC Radio 4 The Banksy Story című műsorában hallgatható meg, amihez egy bónusz epizódot is készítettek, melyben Banksy a művészethez való hozzáállását fejtegetik.

Graffitialkotásait titokban, nagy sebességgel készíti, amit az ételek mikrózásához hasonlít. Elmondása szerint mindig csak gyorsan be akarja fejezni munkáit, utána pedig nyomtalanul el akar tűnni.

Arról is szó esik az interjúban, hogy Banksy, vagyis ezek szerint Robert 'Robbie' Banks a graffitit vandalizmusnak gondolja e:

Ha rendesen csinálják, akkor illegális! De szerintem a legtöbb járókelőnek tetszik a munkám. Rendőrök is mondták régebben, hogy valahogy tetszenek nekik a dolgok, amiket csinálok.

Amúgy szerintem egyszerűen csak jogom van kimenni és festeni, és ugyanígy joga van másnak is kimenni és átfesteni, ha nem tetszik neki. Igazából nem tart sokáig egy vödör fehér festékkel átfesteni a rajzaimat - mondja a BBC interjúban. Ilyen egyébként már előfordult korábban, erről itt írtunk, amikor is azért festettek le egy Banksy-Graffitit, mert szomorú emlékeket ébresztett:

Banksy úgy fogalmaz, szerinte jobb, ha úgy kezeljük a várost, mint egy nagy játszóteret, ami azért van, hogy szórakozzunk benne.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: