2023. 11. 20., Hétfő, 15:46

Zárlatos konnektor miatt égett le egy somogyi család háza - Egy élet munkája veszett oda

Mindenük odaveszett a tűzben: lakhatatlanná vált egy háromgyermekes anya családi háza.

 

Mindene elégett egy családnak a Somogy vármegyei Gigében. Mint a Tények riportjából kiderül - amit az nlc.hu szemlézett - egy zárlatos konnektor miatt csaptak fel a lángok az egyik szobában, ahonnan a tűz pillanatok alatt átterjedt a tetőszerkezetre is. A gyorsan terjedő lángok következtében a tető teljesen leégett, csak a csupasz falak maradtak, minden más használhatatlanná vált. 

Telefonáltak, hogy azonnal jöjjek, mert ég a ház. Először azt hittem, hogy viccelnek – mesélte. Ezt nem kívánom senkinek – nyilatkozta megtörten a háromgyermekes nő, aki dolgozni volt, amikor felcsaptak a lángok. 

A házban öten laktak, a nő az édesanyjával és három kisgyerekével, akik közül a fiú vette észre, hogy az egyik szobában tűz ütött ki: „Egyből kiküldtem a mamát és a húgomat, lekapcsoltam a villanyautomatát és elkezdtem oltani”. A gyerekek a szomszédoktól kértek segítséget, akik azonnal próbálták eloltani a tüzet, de tehetetlenek voltak.

A tüzet végül a tűzoltók fékezték meg. „Másnap bejöttünk, hogy megnézzük maradt e épen valami, amit meg tudunk menteni a porrá égett házunkból, de nem. Mert ha nem égett el, akkor vagy vizes, vagy büdös, kormos. Csak a cicánkat találtuk meg a törmelékek alatt." – mondta szomorúan az anyuka.

A családnak most az önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat biztosított ideiglenes lakást, de minden vágyuk megcsináltatni a leégett otthonukat. A faluban élők most összefogtak, hogy segítsenek minél hamarabb visszaépíteni a család otthonát.

A villanyszerelők arra hívják fel a figyelmet, hogy ha a konnektorban laza, lötyögős a dugvilla, ha az illeszkedés nem pontos, akkor nem kívánt melegedés lép fel. Ha a kapcsolat nagyon gyenge, akkor a melegedés mértéke elérheti a műanyag szigetelésbomlási hőmérsékletét, ami végül gyulladást okozhat. 

Pontos statisztika nincs arról, hogy konnektorhibák hányszor okoztak tüzet, de minden bizonnyal ez lehet az első számú keletkezési ok a villamos eredetű gyulladások között.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: