2023. 11. 20., Hétfő, 11:23

Év Homlokzata díjas lett a bolhási Tallián-kúria

A Somogyból érkező pályázatok közül egyedül a Tallián-kúria felúíjítását díjazták, ami ráadásul kategóriájában a 2. helyezést hozta el.

Öt kategóriában hirdették ki az Év Homlokzata 2023 pályázat győzteseit. A Baumit idén 11. alkalommal írta ki az év homlokzata pályázatot, családi ház, társasház, középület, energetikai felújítás, valamint műemlék kategóriában, ez utóbbiban lett a Nagyatád vonzáskörzetében lévő bolhási Tallián-kúria különdíjas. 

A Somogyból érkező pályázatok közül egyedül a Tallián-kúria felúíjítását díjazták, ami ráadásul kategóriájában a 2. helyezést hozta el. A műemléknek számító épületen 50 éve nem volt jelentősebb karbantartás. A Magyar Falu program keretében 30 millió forintot nyert a település a kúria homlokzatának felújítására, terveik között szerepel a belső renoválás is - adta hírül az Atádhír. Az 1830-as években épített klasszicista stílusú épületet évtizedeken át a Tallián család tagjai lakták, majd állami tulajdonba került. Utoljára 1970-ben volt felújítva. 

Az épület az elmúlt 40 évben több funkciót is betöltött: volt kultúrház és könyvtár, sőt a helyi focicsapat öltözőjeként is funkcionált az alagsora, de működött itt diszkó is.

A felújításra nem csak forráshiány miatt nem került sor - mivel az épület műemlékvédelem alatt áll, így bármilyen felújítás csak a műemlékvédelmi hatóság engedélyével történhet.

A jelenelgi felújítás csak a kúria homlokzatát érintette, a belső felújítás akár több száz millió forintot is felemészhet majd - mondta el a polgármester.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: