2023. 11. 03., Péntek, 10:03

Bemutatkozik a kaposvári gyermek-és családfejlesztési közösségi tér

November 11-én nyílt napot tart a Mondj Igent A Gyermekkorra Egyesület közösségi tere. Ismerkedjetek meg velük!

2022 őszén összeállt egy maréknyi csapat, gyógypedagógusok, kisgyermeknevelők, szociológus és szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens személyében, akik mertek nagyot álmodni. Egy Petőfi téri (régi SZTK épület) aprócska, 22 négyzetméteres teremben kezdtek el dolgozni azon, hogy a hozzájuk forduló családok számára valódi, naprakész, kézzelfogható segítséget nyújtsanak a kisgyermekes lét viszontagságaiban.

Céljuk az, hogy egy szakmai, támogató közeget biztosítsanak a korai időszakban, a biztonságos kötődés elősegítésére, a válaszkész szülői lét megtanulására, miközben szem előtt tartják a gyermekek fejlődését mozgás, beszéd, kognitív és szociális képességek terén.

A legkisebbeket és családjaikat célozzák meg tevékenységeikkel, vagyis a 0-3 éves korosztályt. Ebben a rendkívül szenzitív időszakban nyújtanak a családoknak olyan támogatást, amely a jelenlegi társadalmi igényre adott válaszuk: az elmagányosodás, a túl sok, és önmagának ellentmondó információtömegben való eligazodás, a támogató háló lecsökkenése és a COVID időszak mai napig tartó hatása.

Heti rendszerességű foglalkozásokat tartanak: hangtapi (zenés foglalkozás), Aprók Tánca, beszédmotivációs foglalkozás, gyermekmegőrzés, játszóház, mosható pelenka klub, kreatív maszatolós foglalkozás a gyermekek fejlődése érdekében, anyalélek-simogatót az anyai minőség erősítésére az édesanyák számára, babamasszázs tanfolyamot igény szerint. A havi rendszerességű hordozós klubalkalmakon a kötődő nevelés egyik eszközét, a hordozást ismerhetik meg a családok, a már szinte heti rendszerességű előadásaikon pedig a legfrissebb, up-to-date információkkal látják el a családokat a gyermekükkel kapcsolatosan széleskörűen (pl mozgás és beszédfejlődés, nevelési kérdések).

Az ünnepek kiemelt szerepet kapnak, a tervezett foglalkozásaikon a közös készülődés is megjelenik, mintegy ráerősítve a hagyományok megélésének fontosságára. A hordozós klubalkalmak mellett mosható pelenka klubfoglalkozást tartanak, ahol a családok egy környezettudatos, egészséges módszert ismerhetnek meg. Folyamatosan egyéni konzultációkat tartanak a szakembereik (pl. szoptatás, evés, mozgásfejlődés, logopédia, gyermekneveléssel kapcsolatos).

Jelenleg adományos rendszerben dolgoznak, támogatást fogadnak el a családoktól a foglalkozásaikon való részvételért a működésükre.

Régóta vágyott céljuk volt egy tágasabb, otthonosabb közösségi tér létrehozása a belvárosban, ahol napközben is tudnak jönni hozzájuk a családok, ahol egyszerre több programot is tudnak ajánlani kicsiknek és nagyoknak egyaránt, bővíteni tevékenységeiket, programjaikat. Ez pedig most, sok energiát és munkát követelve, a hozzánk járó családoknak és az általuk megformált közösségnek köszönhetően megvalósult.

Ennek örömére nyílt napot hirdettek, melynek során megmutatják töményen, hogy kik ők és mit csinálnak. Mindenbe lesz lehetőség belekóstolni, hogy aztán eldönthessétek, mi áll közel a gyermek és a ti szívetekhez.

Nyílt nap programja:
09:30 - 10:00 – Megnyitó

10:00 – 10:30 - Babamasszázs Jázminnal (kisteremben)
10:00 – 10:30 - Hangtapi Fejlődés a zene varázserejével (1,5-3 Éveseknek ) Alizzal
(nagyteremben)
10.40 – 11:40 – Anyalélek-Simogató Barbival (nagyteremben)
10.40 – 11:40 – Beszédmotivációs foglalkozás Totyogóból fecsegő lesz ( 1,5-3 évesek)
Martinával (kisteremben)
14:00 – 14:30 – Korai Kapocs-a kapcsolat fejlesztő erejével 0-10 hónaposoknak Barbival
(Nagyteremben)
14:30 – 15:00 – Játszóház
15:00 – 16:00 – Kis Tudós Kör (5-7 éveseknek) Martinával (Kisteremben)
15:00 – 16:00 – Gyerekjóga Szenszivel (Nagyteremben)
16:10 – 16:40 – Aprók Tánca-Játsszunk néptáncot! Sárival (1 éves kortól) (Nagyteremben)
16:10 – 17:10 – Kreatív Maszatolós foglalkozás Diával és Jázminnal (kisteremben)
16:40 – 18:00 – Tanácsadói Fórum Szakemberekkel – Gyermeknevelés A-ZS-ig
(Nagyteremben)

A programok ingyenesek, de regisztráció szükséges!

Regisztráció a Facebook oldalon
A programok alatt adományokat elfogadnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: