Friss Közlöny:  Ennyit kell majd fizetni a kötelezően visszaváltandó termékekért

2023. 10. 05., Csütörtök, 09:40

Friss Közlöny: Ennyit kell majd fizetni a kötelezően visszaváltandó termékekért

Január 1-jétől Magyarországon is elindul a kötelező visszaváltási rendszer, amit a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működtet. A Magyar Közlönyben már meg is jelent a visszaváltási díjakról szóló rendelet.

rendelet szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek után darabonként 50 forint visszaváltási díj fizetendő. A kötelezően visszaváltási díjas, újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg.

Ilyen kötelezően visszaváltási díjas terméknek számít – a tej és tejalapú italtermék kivételével – minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása

Emellett a szabályozás nem vonatkozik a speciális formájú és méretű, ezért automatával vissza nem váltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja. 

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken

A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: