2023. 10. 04., Szerda, 09:07

A Zselici Csillagpark kilátója kapta az Év Kilátója címet!

Idén is megválasztották az ország legizgalmasabb kilátóját és a legkényelmesebb turistaházát.

Az Aktív Magyarország közönsége által megszavazott építmények az Év Kilátója és az Év Turistaháza címet tudhatják magukénak. Több mint 17 ezer kedvelés érkezett a Facebook-oldalon közzétett 20 képre.

Ebből a legtöbbet, 2038-at a Zselici Csillagpark közvetlen szomszédságában található Kardosfai-kilátó kapta, és nyerte meg a pályázatot. 

Nagyon szoros verseny folyt az első helyért. Az utolsó pillanatban vette át a vezetést a Kardosfai-kilátó a mogyoródi Szent László-kilátótól, és nyerte meg a közönségszavazást csupán 36 kedvelés előnnyel.

A zselici Kardosfa és a Ropolyi-tó kedvelt célpontja a természetjáróknak, teljesítménytúrázóknak, futóknak, kerékpárosoknak. Természetesen, aki ellátogat a Csillagparkba, az biztosan kíváncsi nem csak a Szaturnusz gyűrűire, de a Föld bolygó szabad szemmel látható részeire is

Érdemes körbekémlelni, mert a zselici tájon túl a Badacsony vulkanikus hegye, a Mecsek vonulata is látható, sőt a horvátországi Papuk-hegységet is ki lehet venni tiszta időben. A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. által 2015-ben épített kilátó 125 lépcsőfokát megmászva 25 méterrel a földfelszín fölött „repülhet” a látogató.

Az Év Turistaháza 1005 szavazattal a zempléni Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ lett.

Kihasználatlan épületek újragondolásával hozta létre 2021-ben ezt az erdei szálláskomplexumot az Északerdő Zrt., ami a kútházzal, a haranglábbal és a fogadókapuval akár mini skanzen is lehet. Szolgáltatásaiban is sokszínű, de szálláshelyként tölti be legfontosabb szerepét a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK). A Zemplén mélyén megbúvó létesítmény a sárga vagy zöld jelzésen túrázók számára egyértelmű választás az éjszakázásra, de a kerékpárosoknak is jó opció.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: