2023. 09. 19., Kedd, 15:47

Nem tudta lehúzni a WC-t, így bukott le a műtárgytolvaj

A tulajdonos több furcsaságot fedezett fel az emeleti részben, hiszen a vécét valaki használta, de mivel a vizet korábban elzárták, így azt nem tudta lehúzni. 

Augusztus 28-án egy nő tett feljelentést a Balatonlellei Rendőrőrsön, mivel egy részben használaton kívüli villából értékes antik tárgyak tűntek el. A pincében kialakított söröző üzemen kívül van, de felette egy hostel üzemel. A villarész a legfelső szinten található, nem használják ugyan, de antik bútorokkal és tárgyakkal rendezték be. A feljelentésben az is szerepelt, hogy az épület teljesen átjárható.

A tulajdonos megbízottja azt is elmondta, hogy július 30-án járt utoljára az ingatlanban, akkor mindent rendben talált.

Közel egy hónappal később, augusztus 28-án viszont már több furcsaságot fedezett fel az emeleti részben. A vécét valaki használta, de mivel a vizet korábban elzárták, így azt nem tudta lehúzni. A hálószobában pedig feltűnt neki, hogy az ágyban is aludt valaki. A párna- és a paplanhuzat koszos volt. Ekkor alaposabban körülnézett, és azt tapasztalta, hogy több antik tárgy eltűnt.

Így két darab egyforma, kb. 40 cm magas fém, antik gyertyatartó és egy fémből készült, úgy 45 cm magas, női alakot ábrázoló állóóra. A nappaliból egy antik, lakkozott, mintegy 80×40 cm-es felületű, mintás, felhajtható faasztalt, illetve a falról három kisebb méretű képet vittek el. A kárérték mintegy másfél millió forintot tett ki. Innen indult a nyomozás.

Öt nap múlva a tettes már a Fonyódi Rendőrkapitányságon ült, mivel a feljelentés után a helyi körzeti megbízott nyomozásának köszönhetően Ózdon elfogták K. Attilát (47), aki részben beismerte a bűncselekmény elkövetését, bár magyarázatot adott mindenre. A megjelölt tárgyak közül a két festmény és az asztal ellopását beismerte, illetve elmondta, hogy a házban talált kulcscsomó véletlenül maradt nála.

Azt is megmagyarázta, hogyan került a félig elhagyatott villába. Mivel a Balatonnál vállalt alkalmi munkákat, ennek során ismerkedett meg a szintén ózdi S. Gyulával (59), aki beszélgetésük során azt ajánlotta neki, hogy nyugodtan költözzön be a villába, és foglaljon el egy szobát.

Ő ezt meg is tette, és nem jutott eszébe, hogy esetleg az az ingatlan valakinek a tulajdona. Arra a kérdésre, hogyan kerültek hozzá az antik tárgyak, érdekes választ adott: augusztus 21-én, amikor Balatonlelléről eljött, S. Gyula azt tanácsolta, hogy mivel sokat segített neki, ne távozzon üres kézzel, vigyen magával bármit a házból. Ő ezt meg is tette. S. Gyula nem tett vallomást.

Felvetődhet az olvasó részéről, ha ilyen hosszú idő telt el a lopás és az észlelés között, hogy sikerült mégis pár nap alatt az elkövető nyomára bukkanni. A megoldás egyszerű: szükség volt a helyi körzeti megbízottak tapasztalatára.

A feljelentés után a helyszín biztosítására Lelkes Jenő és Benczu Máté főtörzsőrmesterek, a Balatonlellei Rendőrőrs körzeti megbízottjai érkeztek elsőként. Az adatgyűjtés során megtudták, ki lakhatott az ingatlanban. A széles körű nyomozásnak köszönhetően kiderült az is, hogy K. Attila hol tartózkodik. Emellett információt szereztek a rendőrök arról, hogy képeket is elvitt a férfi. A feljelentés után négy nappal a zsaruk Ózdon fogták el a tettest. Az eltűnt értékek közül megtaláltak nála két festményt és az antik asztalt. A bíróság lopás bűntette miatt elrendelte K. Attila letartóztatását.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: