2023. 09. 08., Péntek, 06:55

Egyre durvábban pusztul a nádas a Balatonnál

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerint az utóbbi 2-3 év során, még a múlt évi alacsony balatoni vízállás ellenére is, sajnos több helyen tapasztalható romlás a Balaton, a Kis-Balaton és a Velencei-tó nádasaiban.

A Kutatóintézet a facebook oldalán számolt be arról, hogy az elmúlt években sajnos több helyen tapasztalható romlás a Balaton, a Kis-Balaton és a Velencei-tó nádasaiban. 2023-ban a nádpusztulásokat észlelték munkatársaik, illetve jelzéseket kaptak a balatoni közösségtől is, amit itt is szeretnénk megköszönni. Bár az esetek nem nagy területeket érintenek, jelentős számuk mégis felkeltette a Limnológiai Kutatóintézet figyelmét. Mint írják, ezen nádpusztulások többsége mesterséges létesítmények közelében történt, ami az emberi beavatkozás lehetőségét veti fel, ugyanakkor észleltek olyan eseteket is, amelyek a "természetes" nádasokban is megfigyelhetőek voltak.

Ezek okait jelenleg vizsgáljuk, esetenként hidrológiai, meteorológiai, parazitológiai vagy fertőzési tényezőket sejtünk a háttérben. Azonban évtizedes távlatokban a 2023-as nádpusztulási esetek számossága szokatlan és meglepő még számunkra is, így úgy véljük, fontos az okok és összefüggések alaposabb vizsgálata.

Arról is írtak, hogy a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai több módszerrel is nyomon követik a nádasok állapotának változását, hagyományos monitoring módszerek mellett felhasználják a műholdas távérzékelés lehetőségeit is. A Külső-tónál folytatott énekesmadár monitoring adatai alapján az elmúlt években drasztikus csökkenés volt tapasztalható több védett faj állományában. Az észlelt populációváltozások okainak feltárása során a terepbejárások és mintavételek mellett kollégáik segítségül hívták a műholdas adatokat is.

Reméljük még visszafordítható ez az állapot!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: