2023. 08. 03., Csütörtök, 14:06

Egy hét a csillagok alatt - Kezdődik az országos csillagászati programsorozat

via

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, amelynek során augusztus 3. és 13. között csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte több mint 70 helyszínen.

 Az eseménysorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kicsiknek és nagyoknak egyaránt látványos és izgalmas kalandokat kínál - olvasható a szervezők közleményében.
A programok között távcsöves bemutatók, csillagászati előadások és hullócsillaglesek is szerepelnek. 

 Az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy elcsípjük a Perseidák meteorraj tagjait. 


A Perseidák maximuma augusztus 12-re esik, amikor - ideális körülmények mellett - akár tucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd figyelni az égbolton. 

Különleges környezetet nyújt majd a Zselic és a Hortobágy csillagoségbolt parkjai, a szentendrei Duna-part és a barcsi ősborókás; a Balaton partról lehet hullócsillagokra vadászni Tagyonban, Balatonfűzfőn és Balatonrendesen; kultúrával összekötött csillagászkodást kínál a zalai Margófeszt, valamint a szentesi és békéscsabai könyvtárak, illetve a város közepéről lehet távcsőbe lesni Dombóváron, Nyíregyházán és Miskolcon. Szolnokon a 24. emeletre kell "felkapaszkodni" a csillagokhoz, Csömörön és Sülysápon pedig éjszakai túrára invitálnak a szervezők. 


    A programsorozatról részletes információ ITT olvasható.
 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: