2023. 07. 19., Szerda, 12:33

Már öten vesztették életüket idén a Balatonban, sok a hasonlóság az esetek között

Sajnos az idei nyár első fele sem telt áldozatok nélkül a Balatonon. Hiába vannak jelen az életmentők és hiába hívják fel a figyelmet a legfontosabb elővigyázatosságokra, idén már öt ember is meghalt a magyar tengerben.

19388

Idén eddig öten vesztették életüket a Balatonban. Összehasonlításképp az előző szezonok adatai: 2022 nyarán 11 személy, 2021-ben pedig 16 ember lelte halálát a júniustól augusztusig tartó nyári szezon alatt

A Balatoni Vízrendészeti Rendőrkapitányság közölte, hogy az idei halálesetek közös jellemzője, hogy nem vízibalesetek során, illetve nem a viharjelzés vagy a fürdőzés szabályainak be nem tartása okán következtek be, azonban számos közös jellemzőjük van

A hivatásosok leírása alapján elmondható, hogy az áldozatok többsége idős, valamilyen alapbetegséggel rendelkező személy volt, aki magányosan ment fürdőzni. De akad még más hasonlóság is 

  • A parthoz nagyon közel (50-350 méterre), relatíve kis vízmélységben (50-120 cm-es vízmélység között) következett be a vízbefulladások többsége.

  • Elsősorban a Balaton déli partján, de nem azonos helyszíneken, így gócpont vagy egyéb, kiemelten veszélyesként azonosítható helyszín nincs.

  • Az esetek hátterében nem jogszabálysértés áll. A viharjelzési, a fürdőrendészeti és a víziközlekedési szabályok betartása mellett történtek meg a tragédiák.

  • Több esetben valószínűsíthető az időskori, valamilyen alapbetegségekből bekövetkező rosszullét és ebből adódó eszméletvesztés szerepe a gyors vízbe fulladási folyamat bekövetkeztében.

  • Az esetek több mint fele az elrendelt hőségriadókban, vagy ezen időszakokhoz közeli hőcsúcsokban következett be, amely tendencia már évek óta tetten érhető. Az extrém meleg időjárás olyan mértékben megterheli az emberi szervezetet, hogy sokkal nagyobb a valószínűsége a tragédiához vezető rosszullét bekövetkezésének.

  • Az eljárások során megállapítható volt, hogy sok esetben egyedül, magányosan mentek fürdeni az áldozatok, és a sekély vízben bekövetkezett rosszullét és eszméletvesztés folyamatába nem avatkozott be senki, így a későbbi sikeres reanimáció esélye nagyon csekély volt. – közölték lapunkkal a mentéssel is foglalkozó rendészek, akik 2023. július 18-ig 65 kivonulás során 122 főt mentettek ki a Balatonból.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: