2023. 07. 13., Csütörtök, 07:55

Az olaszrizling a legnépszerűbb balatoni bor egy felmérés szerint

Az is kiderült, hogy Badacsony a legismertebb borvidék, és ha az emberek bort isznak itt, akkor leginkább fehérbort választanak.

Veszprémi Érseki Pincészet júniusi felmérést készített a balatoni borfogyasztással kapcsolatban, amelyből kiderült, hogy a balatoni régió hat borvidéke – a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Somlói és a Zalai – közül a Badacsonyi a legnépszerűbb. De fény derült arra is, hogy a válaszadók szerint a legkedveltebb balatoni fajtaborok rangsorát magasan az olaszrizling vezeti, amit a szürkebarát, a kéknyelű valamint a sauvignon blanc követ.

Arra a kérdésre, hogy hogyan jellemeznék a balatoni bort, a következő válaszokat adták sorrendben: könnyed és friss, száraz, valamint vulkanikus íz jellemzi. És hogy mi alapján választanak bort a Balaton környékén? A felmérésben résztvevők első helyre a bor jellegét tették. Ezt követte a pincészet, végül pedig a szárazsági fok.

A felmérésben résztvevők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy -fesztiválra elmegy, ami megerősíti azt is, hogy egy valaminek nem csökken a népszerűsége a magyar tengernél, ez pedig nem más, mint a borkultúra.

Nektek melyik a kedvencetek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: