A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség a jövő hónapban lehetséges rákkeltő anyagnak fogja nyilvánítani az aszpartámot, amely a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszere és olyan termékekben is megtalálható, mint a Coca-Cola diétás üdítők és a Mars rágógumi.
Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az értékelések nem veszik figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthat el biztonságosan az egyén. A JECFA 1981 óta azt hangoztatja, hogy az aszpartám fogyasztása az elfogadott napi határértékeken belül biztonságos.
Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene fogyasztania (a dobozokban lévő aszpartám mennyiségétől függően), mielőtt veszélybe kerülne.
Az aszpartámot sok éven át alaposan tanulmányozták.
Egy tavaly 100 000 felnőtt körében végzett francia megfigyeléses vizsgálat azt mutatta, hogy azoknál, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert - köztük aszpartámot - fogyasztottak, kissé magasabb volt a rák kockázata