2023. 06. 13., Kedd, 10:28

Így alakultak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Kaposváron

Több mint 67,5 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma az elmúlt 10 év során Kaposváron – mutat rá elemzésében a KaposvarAllas.hu.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisára támaszkodó cikk kifejti, hogy a vizsgált időszak alatt a csökkenő tendencia csupán egyszer, a koronavírus-járvány kirobbanásával tarkított 2020-as évben tört meg. Ekkor 23,6 százalékkal emelkedett a Kaposvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott regisztrált álláskeresők száma. Ezen kivételtől eltekintve viszont minden más esztendőben csökkenés volt tapasztalható az előző évek adataihoz képest, melynek mértéke több esetben is meghaladta a 20 százalékot.

Az elemzés a regisztrált álláskeresők nemek, korosztályok és
iskolai végzettség szerinti összetételére is kitér, aminek adatait az alábbi táblázat részletezi:

Az NFSZ adatbázisa alapján készült táblázatból jól látszik, hogy a nemek tekintetében míg korábban gyakran változtak az arányok, az utóbbi 5-6 évben egyértelműen a nők voltak
többségben a regisztrált álláskeresők között Kaposváron.

A különbségek viszont minden évben minimálisak, csupán néhány százalékosak voltak. Nem úgy, mint az életkor szerinti összevetés esetében, amiből egyértelműen kiderül, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozik. Számuk ugyanakkor nagy mértékben csökkent az elmúlt 10 év során, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik végig hasonló mennyiségben voltak jelen az álláskeresői regiszterben a vizsgált időszak alatt.

Éles eltérések mutatkoztak az iskolázottság összehasonlításában is, ahol a magasabb iskolai végzettség birtokában lévők könnyebb munkaerőpiaci helyzete rajzolódott ki. Legnehezebb helyzetben egyértelműen a csupán általános iskolát végzettek voltak, akik minden évben a regisztrált álláskeresők 41-44 százalékát tették ki Kaposváron. Őket követően az arányok a magasabb képesítések szerint fokozatosan csökkentek, egészen a főiskolai, egyetemi végzettség birtokában lévőkig, akiknek évenkénti aránya mindössze 4-7 százalék körül
mozgott a kaposvári regisztrált álláskeresők körében.

Mit gondoltok az adatokról?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: