Augusztusban ismét Kaposvár lesz a kamarazene fővárosa - Jön a 14. Kaposfest

2023. 06. 13., Kedd, 14:27

Augusztusban ismét Kaposvár lesz a kamarazene fővárosa - Jön a 14. Kaposfest

2023. augusztus 13-16. között ismét a komolyzene fővárosává válik Kaposvár. Idén 14. alkalommal rendezik meg a Kaposfest- Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivált.  A Kossuth díjas hegedűművész, Baráti Kristóf és a Liszt Ferenc díjas csellóművész, Várdai István művészeti vezetésével működő fesztivál az idei évben is a nemzetközi zenei élet legnépszerűbb művészeit és hazai kiválóságait fogadja a somogyi megyeszékhelyen. Az elismert művészek együtt, egyedülálló kamarazenei produkciókat hoznak létre a hét folyamán. 

Számos, nemzetközileg tekintélyes szólista látogat el hazánkba a fesztivál erejéig, köztük a francia csellóvirtuóz, Bruno Philippe, a mágneses színpadi jelenlétéről ismert Leticia Moreno, a bársonyos hangzással és változatos repertoárral – amely a barokktól a kortárs művekig terjed – büszkélkedő Pablo Barragán, valamint korunk egyik világszerte legkeresettebb zongoraművésze, Enrico Pace. Végül, de nem utolsó sorban a Bécsi Filharmonikusok szólófuvolása, a bécsi újévi koncertekről jól ismert Karl-Heinz Schütz is színesíti a fesztivál zenei palettáját.

Évről évre növekszik a rendezvény nemzetközi láthatósága, ezt az is jelzi, hogy a komolyzene világsztárjai nagy számban jelentkeznek a fesztiválra. Idén hét különböző ország fellépőit fogadjuk és természetesen a magyar zenei élet kiválóságai is jelen lesznek. A nagy nemzetközi érdeklődés miatt olyan művészeket tudunk elhozni Magyarországra, akik nagyon ritkán vagy még sohasem játszottak hazai színpadon - hangsúlyozta Hornyák Balázs fesztiváligazgató. 

Népszerű sztárpárokat köszönthetünk a fesztivál alatt: a kaposvári származású Kokas Dóra és férje, a Grammy-díjra jelölt ukrán-brit brácsaművész és karmester, Maxim Rysanov nemcsak lendületes párosként vesznek részt a fesztiválon, hanem esetükben egyfajta visszatérésről is beszélhetünk, hiszen a kezdetektől szereplői voltak a Kaposfestnek.
Mellettük, a híres Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumban végzett, mára világszerte elismert hegedűművész, Alexandra Conunova, és Denis Kozukhin, generációja egyik vezető zongoristája együtt nyűgözi le a közönséget több kamarazenei produkcióban.

Az elmúlt csaknem másfél évtizedben a legjelentősebb fővároson kívüli klasszikus zenei eseménnyé vált a Kaposfest, amelyet a zenei szakembereken és zenerajongókon kívül részben az oktatási programjainknak köszönhetően, nagyszámú fiatal közönség is látogat. Célunk továbbra is az oktatás és nevelés erősítése a fesztivál keretein belül. Ezért mesterkurzusokat és előadásokat is szervezünk a fiataloknak. -tette hozzá a Kaposfest igazgatója. 


A magyar zeneművészet élvonalából fellép a Junior Prima díjas Pusker Júlia, Szűcs Máté, a genfi Zeneakadémia brácsaprofesszora, Würtz Klára, aki szuggesztív és szuverén játékával már világszerte elnyerte a közönség figyelmét és szeretetét, valamint a Junior Prima díjas fiatal zongoraművész, Magyar Valentin. A fesztiválon ismét közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar, aki fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából egész estés koncertet ad.  A műsort és az esti hangulatot a Liszt-díjas zenei tálentum, Sárközy Lajos és zenekara színesíti.


Kaposvár várossá nyilvánításának 150. évfordulójához csatlakozva a fesztivál nagyszabású, ingyenes könnyűzenei eseményt szervez augusztus 14-én a Kossuth téren. A Budapest Jazz Orchestra és meglepetés vendégei egyedülálló koncertjét élvezhetik a látogatók, amelynek műsora kizárólag a Kaposfest alatt hallható. Ezen felül várostörténeti sétán vehetnek részt a látogatók és minden nap 150 perc komolyzenei programot is garantálnak a szervezők. Ligeti György, Benjamin Britten és Johannes Brahms évfordulójára emlékezve a komponisták egy-egy emblematikus darabja csendül fel a négy nap alatt, valamint a magyar zene és annak hatása is fókuszba kerül a műsorokban. Az augusztus 13-i nyitóhangversenyen Ligeti, Kurtág, Bartók és Brahms remekművei szólalnak majd meg. 

A hangversenyek mellett idén is számos szakmai kiegészítő programot ajánlanak a szervezők a fesztivál látogatóinak. Mesterkurzusok, műhelybeszélgetések és gasztronómiai programok színesítik majd a fesztivált. 

A teljes program és részletes információk: www.kaposfest.com

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: