2023. 06. 06., Kedd, 14:48

Nem tartalmaz túrót a Túró Rudi? - Ezzel vádolták meg a Pöttyöst

Elnézést, mi van? 

A Termékkritikus nevű TikTok-csatorna videósa arról számolt be, hogy a kókuszos, epres, madártejes, mogyorókrémes, sós karamellás ízesítésű, illetve a diétás Túró Rudik egyáltalán nem tartalmaznak túrót. 

Ezeket a termékeket a Pöttyös gyártója Túró Rudinak nevezi és úgy is hivatkozik azokra a weboldalán is. Ez pedig a vásárlókban azt a látszatot keltheti , hogy a termékek valójában túróból készülnek, viszont ez nem fedi a valóságot, hiszen már egyáltalán nem tartalmaznak túrót - hangzik el a videóban.

Ezért aztán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordult, ahol azt az információt kapta, hogy már bírósági eljárás folyik ez ügyben, illetve, hogy 2022-ben jelölési és minőségi hiba miatt közel 800 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a céget. Az Index megkeresésére a Túró Rudi gyártója is válaszolt:

A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezek adják az értékesített volumen mintegy kétharmadát. Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tejalapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény

Így aztán most nem tudjuk, hogy mi van, de egy világ dőlt össze bennünk. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: