2023. 05. 26., Péntek, 10:20

Egy ország imádkozik Suhajda Szilárdért - A hegymászót összehangolt akcióval próbálják megmenteni

A Mount Everest 8795 méterénél, a Hillary lépcsőnél vesztett jelet a nyomkövetője, 53 méterre volt ekkor a csúcstól. 

The Big Five, az öt legmagasabb hegycsúcs megmászásának tervével indult el Suhajda Szilárd 2023. március 20-ról 21-re virradó éjjel, ezúttal a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében, ráadásul pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül kívánta eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült.

Ahogy arról a hírek szóltak, a hegymászó Nepáli idő szerint 24-én 08:00 órakor, az ún. Balcony tetejéről, 8450 méterről jelentkezett be, majd utoljára a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált 13:30-kor. Ekkor hallottak róla utoljára. Nyomkövetője 4 órával később 8720 méterről küldött jelet, de ebből az adatból nem lehetett következtetni a mozgására és az irányára sem. Az utolsó jel pedig két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága, ahonnan a csúcs mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van.

A hegymászó háttércsapata ekkor felvette a kapcsolatot az alaptábori logisztikát biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítsék támogatását. Ezután minden, a hegyen még fent lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák és biztonságban lehozzák.

Tudjuk hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat

-osztották meg a hegymászó Facebook oldalán. 

A hegymászót támogató háttércsapat megállapodott Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel helikopterrel próbálnak meg felrepülni abba a magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítottak, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban érhetnek fel hozzá.

Édesapja, Suhajda Tibor saját Facebook oldalán osztotta meg aggódó sorait:

Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most engedd el, és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok. Veled vagyunk és imádkozom, imádkozunk érted, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni. Könnyes szemmel aggódva osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket. Szeretünk és nagyon várunk haza! Tarts ki, erős vagy!

Felesége, Legindi Tímea, aki egyben az expedíció kommunikációs munkatársa, szintén megosztotta a gondolatait:

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban.

Egy ország imádkozik érted! Térj haza épségben! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: