2023. 05. 05., Péntek, 11:53

Bekeményítettek - Megszűnt a tolerancia a gyorshajtások ellenőrzésénél május 1-től

via

Május 1-től nincs többé a korábbi ráhagyás a traffipaxok által kiírt sebességre, vagyis innentől alacsonyabb sebesség elérése után kapnak bírságot a gyorshajtók - számolt be a vezess.hu

A traffipaxok hibahatárának hívott eltérés 100 km/órás sebességig 3 km/óra volt, míg felette 3%-os eltérést toleráltak. Ez azt jelenti, hogy valójában nem 50 vagy 60 km/óra, hanem 53, 63, 93 km/óra volt a megengedett sebesség.

Az előírt sebességhatárt átlépő közlekedést kétféleképpen szankcionálják Magyarországon. Helyszíni vagy közigazgatási bírsággal.  Előbbi érvényes a kisebb sebességhatár átlépésekre, ezt alkalmazzák általában akkor, amikor megállításos sebesség-ellenőrzést végeznek, főként városon belül. A nagyobb sebességhatár átlépések esetén (100 km/óra alatt+15 km/óra, 100 km/óra felett plusz 20 km/óra) közigazgatási bírságot szabnak ki az objektív felelősség elve alapján. Utóbbinál nem feltétlenül az autót vezető gyorshajtó fizet, mert a szabályozás az üzembentartót tartja felelősnek, így rá szabja ki a minimum 30.000, maximum 300.000 forintos bírságot.

Innentől változik ez a helyzet: A mérőeszköz által adott érték további korrekció nélkül veendő figyelembe. Ez nem jelenthet más, mint az 50-es táblánál az 51 km/órás sebességgel haladók bírságát– mondta a vezess.hu-nak Janklovics Ádám, közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd.

Magyarországon 15 év a személyautópark átlagéletkora, vagyis rengeteg 15-20-25 évnél idősebb jármű közlekedik a forgalomban. Szerinte ezen autók vezetése közben hiába mutat 50 km/órát a mutató, vagyis legjobb tudása szerint szabálykövetően vezet az autós, előfordulhat, hogy 51-52-53 km/órával méri be őt a traffipax.

Nagyszerű...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: