2023. 05. 03., Szerda, 15:33

Iskolai lövöldözés - 14 éves fiú ölte meg 8 diáktársát és egy iskolaőrt

Egy hónapja készült a mészárlásra a szerb fiú, listája volt azokról, akiket meg akart ölni.

Szörnyű tragédia rázta meg Szerbiát május 3-án a belgrádi Vladislav Libnikar Általános Iskola 7. osztályos tanulója, édesapja fegyverével, előre kitervelt szándékkal érkezett az iskolába és az első óra alatt lövöldözésbe kezdett. A lövöldözés során 8 diáktársa és egy iskolaőr olyan súlyosan megsérült, hogy életüket veszítették. A 14 éves fiú egy hónapja készült a mészárlásra, vázlatot készített magának az iskola osztálytermeiről és egy listát is írt, azoknak a nevével, akiket "likvidálni" akart, a szörnyű tettet édesapja fegyverével vitte véghez.

A lövöldöző először egy őrt ölt meg majd három diákot az egyik folyosón. Ezután bement egy osztályterembe - nyilvánvalóan csak azért választotta azt, mert közel volt a bejárathoz -, és ismét tüzet nyitott. Az egyik diák apja elmondta, hogy a lövöldöző bement a lánya osztálytermébe, és rálőtt a tanárára, majd az osztálytársaira, akik az asztaluk alá bújtak. Egy helyi tisztviselő szerint a legtöbb diáknak sikerült elmenekülnie egy hátsó ajtón keresztül.

A mészárlást elkövető fiú tette végeztével maga hívta a rendőrséget, addigra nyolc osztálytársával és az iskolaőrrel is végzett. A fiú édesapjának több fegyvere is volt otthon, melyeket elmondása szerint széfben tartott, de a fia ismerhette a kódot. Az apa egyébként rendszeresen járt fiával lövő gyakorlatokra. Egy diák a lövöldözőt egy csendes, jó tanuló, sőt kifejezetten eminens fiúként írta le, 

Nem volt annyira nyitott mindenkivel. Biztosan nem számítottam arra, hogy ez fog történni.

Szerbia három napos gyászt hirdetett. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: