2023. 04. 18., Kedd, 16:32

Megszólalt a NAV: az OnlyFans "modelleknek" is adózniuk kell

A Világgazdaság kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) azzal, hogy miként kell a adóznia annak, aki alkotóként tartalmakat tölt fel a felnőtt tartalmakra szakosodott közösségi platformra. A NAV szóvivője jelezte, az OnlyFans-modellek, mint alkotók, külföldről kapják bevételüket, két lehetőség közül választhatnak: vállalkozóvá válnak (akár egyénivé, akár céges formában), vagy a személyi jövedelemadó szabályai szerint fizetik a közterhet.

Ha valaki kiegészítő tevékenységként tesz közzé tartalmakat, emiatt vélhetően nem hoz létre vállalkozást, de mivel bevétele rendszeresen érkezik, adószámot kell kiváltania. Az OnlyFans-alkotó tehát lehet adószámos magánszemély is, költséget számolhat el, vagy választhatja a 10 százalékos költséghányad alkalmazását.

Mivel külföldről jön a bevétel, negyedévente kell az adóelőleget megállapítani és megfizetni, a teljes éves jövedelmét és a megfizetett adóelőleget az éves adóbevallásában szerepeltetni. Az előleget addig nem kell leróni, amíg a fizetendő közteher nem több tízezer forintnál. A bevallási határidő idén május 22-e – tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő jelezte, a NAV éves ellenőrzési tervében az OnlyFans nem szerepel, és a hatóság célja nem a büntetés, hanem a tájékoztatás, és az, hogy minden jogkövető adózó megkapja a kellő segítséget.

Mint minden más gazdasági szereplőnél, így az OnlyFans alkotóinál is ez a fő szempont.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: