2023. 04. 04., Kedd, 15:57

Világelsők vagyunk alkoholizmusban, még az oroszokat is előzzük

Világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően: a Magyarországon élők közel negyede alkoholista, méghozzá úgy, hogy az adatsorokba a csecsemőket és a 90 éves aggastyánokat is beleszámítják. Ezzel a teljesítménnyel megelőzzük a közhiedelemben nagyivónak tartott nemzetek egész sorát, köztük a briteket, az íreket, a németeket, az olaszokat és a franciákat, de még az ezüstérmes Oroszországot is.

Nemek szerinti bontásban még látványosabbak a magyar eredmények: a magyar férfiak több mint harmada, 36,9 százaléka alkoholbeteg (az adatokba megint csak a csecsemőket és a kisfiúkat is beleértve), szemben a nők 7,2 százalékával. Az alkoholista férfiak száma lakosságarányosan megegyezik az oroszországi adatokkal.

A magyarok, azon belül is a férfiak a sört szeretik a legjobban. A hazai kutatás eredményei szerint a 18–64 éves felnőtt lakosságban a legtöbben és a legnagyobb mennyiségben sört fogyasztanak, ezt követi a borivás. A tömény italok a borokhoz közel hasonló mértékben elterjedtek, de azokat kisebb mennyiségben fogyasztják.

A férfiak – alkoholtartalmú üdítők kivételével – minden italfajtából nagyobb arányban, gyakrabban és nagyobb mennyiséget is fogyasztanak. A férfiak körében a sör, a nők körében a bor áll a mennyiségi és gyakorisági adatok alapján is az első helyen

Bár Magyarország hagyományosan a nagy alkoholfogyasztású országok közé tartozik, ahol az alkoholfogyasztás részét képezi az étkezési szokásoknak, a társas együttléteknek, az ünnepeknek is, „Magyarországon az alkoholprobléma – egy-két rövid időszaktól eltekintve – nem került a társadalmi és politikai érdeklődés középpontjába. 

Erre az eredményre azért ne legyünk büszkék...

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: