2023. 03. 31., Péntek, 15:40

Jöhet az átlagsebesség-mérés az új 67-esen?

A napokban az egyik legnépszerűbb autós portál újra foglalkozott a hazánkban már többször belengetett átlagsebesség-mérés témával, melynek okán Kaposváron is megkezdődtek a találgatások a 67-es és az új mérési mód lehetséges kapcsolatáról.

Nem először hallottunk már róla, hogy tényként kezelték: az új 67-es úton fogják az országban először bevezetni az átlagsebesség-mérést. A rendszer szerint két vagy több, egymástól ismert távolságra elhelyezkedő ellenőrzési pont rögzíti a jármű elhaladásának idejét, és az érzékelési pontok között eltelt idő alapján kiszámolja a távolság ismeretében az átlagsebességet. Ha ez a meghatározott szint feletti, megy a bünti.

Fontos leszögezni, hogy a vonatkozó jogszabály már 2010 előtt ismerte és pontosan meghatározta az ilyen sebességmérések lehetőségét, ám sehol nem vezették még be Magyarországon. A rendszer több pontja is alkalmas volna rá, némi módosítással a szupertraffipaxok, védás illetve útdíjfigyelő kamerák is beállíthatók erre a fajta mérésre. A rendszer egyébként sikeresen működik például Ausztriában és Hollandiában is.

Beújít a rendőrség, menet közben is mérő traffipaxokat vesznek

Beújít a rendőrség, menet közben is mérő traffipaxokat vesznek

Negyven, a közlekedési szabálytalanságok bizonyításához megfelelő minőségű képet készítő és sebességet is mérő berendezéseket vásárol az ORFK - szúrta ki a napi.hu.  

Az átlagsebesség-mérés most a fővárosban történt tragédiák tükrében került elő megint a fiókból, a fővárosi közlekedésbiztonsági javaslat komolyan számol vele, a 30-as zónák jelentős növelése mellett. A tervekről konkrétumokat nem lehet tudni, de több olyan útszakasz is adott, ahol tesztelhetik a dolgot, például a sztrádák fővárosi ki- és bevezető szakaszain, az M1-M7 közös szakaszán, a Szentendrei úton és a Váci úton. Egyesek szerint pedig Somogyban az új 67-es úton is.

A mostanában már jóval kevesebbszer elzárt új 67-es több szakasza is alkalmas volna az átlagsebesség-mérésre, Kaposváron pedig pletyka szinten már többször is találkoztunk vele. Legutóbb egyenesen a közútkezelőkre mutogattak, miszerint az onnan származó információk tükrében bizony jön a 67-esen az átlagsebesség-mérés. Bár a traffipaxok és sebességmérők Magyarországon nem hozzájuk tartoznak, értettük a logikát, valakinek mégiscsak ki kell építenie vagy ha nem, legalább tudnia róla, hogy mi zajlik a felügyelete alatt lévő útszakaszon. A választ sejtve azért felkerestük őket, mire jött az egysoros:

A témában nem társaságunk, hanem a Rendőrség az illetékes, kérdéseivel kérjük hozzájuk forduljon.

És nem is mi lennénk ha nem mennénk el a falig, megküldtük hát kérdéseinket az illetékes, tehát somogyi rendőrségnek, akiktől jött is gyorsan a válasz:

Megkeresésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak nincs tudomása ilyen rendszer bevezetéséről, azonban a közlekedésrendészeti szakemberek vármegyeszerte, rendszeresen végeznek sebesség-ellenőrzéseket a közlekedők biztonságának megőrzése érdekében.

Az átlagsebesség-mérés ügye tehát megint egy darabig megy a fiókba, de amilyen hevességgel mostanában lebegtetik nem lennénk meglepve, ha egyszer csak megjelenne a 67-esen.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: