A sörsznobizmus kigúnyolása, vagy praktikus megoldás a német sörfőzde új találmánya? Már 2023-ban elérhető lesz a piacon az instant sörpor.
Bizonyára sokaknak ismerős a helyzet, amikor nincs időnk reggelizni és/vagy ebédelni, és egy tasakos zabkásával vagy zacskós levessel próbáljuk pótolni a lemaradást. A kis zacskó tartalmát egy pohár vízbe töltve pillanatok alatt elkészül az ételünk. Ezt a megoldást alapul véve alkotta meg egy kelet-németországi kolostori sörfőzde a világ első instant sörporát.
A fent említett példákhoz hasonlóan csak vizet kell hozzáadnunk a porhoz, és már kész is kedvenc habos hideg italunk, amely ugyanolyan ízű, mint a csapolt változata
A Klosterbrauerei Neuzelle szerint ez a megoldás hatalmas megtakarítást jelent a szállítás során, hiszen így a sör súlyának csupán 10 százalékát kell magunkkal cipelnünk.
A sörport először egy dextrinben gazdag, ám alkoholmentes sörből készítették el, amelyet hagyományos módszerekkel főztek le, majd feldolgoztak és vízben oldódó sörporrá/granulátummá dolgoztak át
Az első instant sörport 2023 közepéig kis mennyiségben tesztelik a piacon, de a sörfőzde tervei szerint a hamarosan alkoholos sörökre is kiterjesztik – feltéve, hogy a fogyasztók is megkedvelik.
Stefan Fritsche, a sörfőzde ügyvezető igazgatója szerint
nem csupán arról van szó, hogy egy új terméket dobnak a piacra, hanem arról is, hogy alapjaiban forradalmasítják a sörpiac üzleti modelljét
Éppen ezért elsősorban nem a tipikus német és európai sörfogyasztókat tekintik az elsődleges célcsoportnak, hanem a globális viszonteladókat, főleg Ázsiát és Afrikát célozzák meg, ahová a szállítási költségek a legmagasabbak, és ahol kevésbé van jelen a sörsznobizmus, mint a német piacon.
A Klosterbrauerei Neuzelle azt is elképzelhetőnek tartja, hogy rengetegen lesznek, akik kíváncsiságból kipróbálják a sörporokat, és az élmény, valamint a praktikussága miatt megkedvelik a terméket.