2023. 03. 06., Hétfő, 11:19

A Tapolcai-medence az egyik legszeizmikusabb terület Magyarországon - Bármikor elképzelhető egy 4,5-5-ös földrengés itt

Magyarországon évente több száz földrengés van, amiket gyakorlatilag nem érzékelünk,  a műszerek viszont annál inkább.

A Tapolcai-medence földrengés szempontjából az egyik legszeizmikusabb terület Magyarországon, ráadásul Tapolcán a napokban is volt egy kisebb földrengés. Az, hogy itt egy 4-4,5-es földrengés nem robbant ki, annak igazán örülhetünk, mert sajnos benne van a pakliban - magyarázta Árvai Gábor geológus a LikeBalatonnak adott interjújában.

Maga Balaton-felvidék is emelkedik, a Bakony pedig kicsivel még nagyobb ütemben. A somogyi oldal ugyanakkor süllyed. Nyilván ezt emberi érzékkel nem tudjuk nyomon követni. A Balaton-felvidék emelkedése évi átlag 0-0,4 mm/év. Tehát mérni alig lehet, de a folyamat zajlik.

A Kárpát-medence mélytani szerkezete roppant bonyolult, a Tapolcai-medencének a mélyszerkezete törésvonalakkal van tele. A terület nem a vulkanizmusnak köszönheti kialakulását, a mélyszerkezete 18 millió évvel ezelőtt alakult ki (a Badacsony 3 millió 450 ezer év, Haláp 2,7 millió év) a miocén időszakban, amikor a Keszthelyi-hegységnek a tömbje a Bakony tömbjéhez képest az óramutató járásával ellentétesen elmozdult. Ennek következtében a kettő között hatalmas húzófeszültségek léptek fel melynek következtében 200 métert megsüllyedt a terület - tette hozzá.

 

Ez az elrendeződés potenciálisan jelenthet földrengéseket, de e 8-as földrengésekre gondoljunk, mert ez nem jöhet létre, 4,5-5-ös földrengés ellenben bármikor elképzelhető a térségben. Ennél az erősségnél himbálódzik a csillár, a szekrény mozogni kezdhet, de nem tud akkora pusztítást végezni, hogy itt emberáldozat vagy nagyon súlyos anyagi károk keletkezzenek

Gondoltad volna?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: