2023. 03. 03., Péntek, 21:45

Egy vízilovat valaki? - Gazdi kerestetik Pablo Escobar elszaporodott kedvenceinek

A Kolumbiai kormánynak elege lett, a vízilovaknak menniük kell: A néhai drogbáró által Afrikából illegálisan behozott négy víziló mára egy kicsit túlszaporodott. Fun fact, hogy bár még csak nem is őshonosak itt, de Pablo Escobar egykori birtokán található a második legnagyobb víziló populáció Afrika után.

A hírhedt drogbáró négy vízilovat hozatott az 1980-as években a Napoles nevű, Bogotától kétszáz kilométerre fekvő birtokára. Azután, hogy a rendőrség 1993-ban végzett Pablo Escobarral, a magára hagyott Hacienda Napoles turistalátványossággá vált az ott élő vízilovakkal együtt - ők meg a kedvező klímának köszönhetően rendesen elszaporodtak.

Escobár kis kedvenceinek súlya eléri a 3 tonnát és messze túlterjedtek a Bogotától mintegy 125 mérföldre, a Magdalena folyó mentén fekvő Hacienda Napoles farmon. A környezetvédelmi hatóságok becslése szerint mintegy 130 víziló él a területen Antioquia tartományban, és a populáció nyolc éven belül elérheti a 400-at.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a vízilovaknak nincs természetes ragadozójuk Kolumbiában, és potenciális problémát jelentenek a biológiai sokféleség szempontjából, mivel ürülékük megváltoztatja a folyók összetételét, és hatással lehet a lamantinok és a vízilovak élőhelyére. Tavaly a kolumbiai kormány mérgező invazív fajnak nyilvánította őket.

Kolumbia azt javasolja, hogy legalább 70, Pablo Escobar egykori farmja közelében élő vízilovat telepítsenek át Indiába és Mexikóba a populáció ellenőrzésére irányuló terv részeként.

A vízilovakat nagy, vaskonténerekbe csalogatnák élelemmel, és teherautókkal szállítanák őket a 150 kilométerre lévő Rionegro város nemzetközi repülőterére. Onnan Indiába és Mexikóba repülnének, ahol vannak olyan menhelyek és állatkertek, amelyek képesek befogadni és gondozni az állatokat.

És mindez azért, mert Escobárnak nem volt jó egy cica mondjuk. 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: