2023. 02. 02., Csütörtök, 14:36

A balatoni nyáron túl – Állás Keszthely városában és környékén

Bármily meglepő, a fővároson kívül is találhatók vonzó álláslehetőségek. Ennek igazolására nem is kell mást tenni, mint pl. rápillantani a Profession földrajzi alapú keresési lehetőségére. A találatok garantáltak, még az ország távolabbi csücskében is.

Célzott, helyalapú álláskeresés

Az online állásportálok nem titkolt célja, hogy minél több álláslehetőség gyűjtőhelyeként egy egyszerűen kezelhető, könnyen kereshető platformot kínáljon mindazok számára, akik új álláshelyet keresnek. A kutatást pedig jellemzően siker szokta koronázni, függetlenül attól, hogy valaki az összes aktuális állást nézi át vagy speciális keresési feltételek mentén kutatja a munkalehetőségeket. A fejlett keresőmotoroknak köszönhetően a lehető legkülönfélébb paraméterekre és kritériumokra állítható be szűrés, a munkarendtől a fizetésen át a földrajzi pozícióig. Ez utóbbi kifejezetten hasznos opció, ha valaki egy konkrét városban vagy annak közelében szeretne munkát találni.

Bármi is indokolja az ennyire célzott és tudatosan szűkítő böngészést, a földrajzi alapú keresés kifejezetten egyszerű és átlátható opció. Az állások ömlesztett keresése eleve jóval nagyobb odafigyelést és hosszabb időt venne igénybe. Így sok esetben az a legegyszerűbb, ha az elképzeléseinknek megfelelő városra vagy akár megyére szűkítjük a találatokat. Mivel a Dunántúl meglehetősen vonzó területnek számít a karrierépítés szempontjából, így bátran próbálkozhatunk az ott található városokkal is. Az lehetőségek száma ebben az esetben is magas, de egy állás Keszthely városában például jó opció lehet.

A zalai turizmus fellegvára

Keszthely városát keveseknek kell bemutatni még akkor is, ha sokan csak annyit tudnak róla, hogy a Balaton északnyugati csücskének legjelentősebb települése. Ezt a szerepet kár is lenne elvitatni tőle, hiszen a városban virágzó turisztikai élet zajlik, de még ennél is többet rejt. A vízparti üdülőváros szerepe mellett Keszthely gazdag kulturális örökséggel is rendelkezik, elég csak a méltán híres Festetics-kastélyra gondolni. Persze azt is túlzás lenne állítani, hogy egy állás Keszthely területén csupán a turizmushoz és vendéglátáshoz kötődhet, hiszen a város kiemelt gazdasági szereppel is bír a régió életében, mely szintén számos munkalehetőséget biztosít a helyiek és környékbeliek számára egyaránt.

Ennek megfelelően sok állás Keszthely gazdasági szereplőihez kötődik, akik a munkák hagyományosabb vonulatát képviselik. Ennek egyik fő jellemzője a permanens munkavégzési lehetőség. Ez persze a legtöbb álláshelyen alapvető dolog, ám egy turtisztikailag oly mértékben kiemelt városban, mint Keszthely, a szezonalitásnak is nagy szerepe van. A turizmus és vendéglátás területén elérhető álláshelyek jellemzően időszakos, pár hónapra szóló munkát kínálnak. Habár ezek a pozíciók rövid távon jó kereseti lehetőségeket nyújtanak, sokan inkább az állandóságot részesítik előnyben. Számukra ideálisabb a város más, egész éves foglalkoztatást kínáló álláslehetőségeit választani. A földrajzi alapú keresés során egyértelműen kirajzolódik, hogy sok állás Keszthely ilyen jellegű vállalkozásaihoz kötődik, így a turisztikai szektoron kívül is adódnak lehetőségek.

Szezonalitás és állandóság

Hiba lenne persze lebecsülni a szezonálisan elérhető, turisztikai profilú munkákat, hiszen egy ilyen állás Keszthely területén is kiváló lehetőség. Tekintve, hogy egy kiemelt üdülőhelyről van szó, a munkaerő iránti kereslet folyamatosan nagy. Bár sokan tartanak a szezonális munkáktól, érdemes lehet előzőleg kicsit számolgatni. Mivel a főszezonban rengeteg munka akad, a fizetések jellemzően kiemelkedően magasak. Így könnyen lehet, hogy egy időszakos munka során is lehetőség van olyan mennyiségű jövedelem felhalmozására, mely aztán kitart a következő szezonig. De ha ez nincs így, ugyanúgy ott van a többi állás Keszthely más gazdasági területein, mellyel pótolható a hiátus.

Ezek a megszokott, mondhatni standard álláshelyek olyan munkák, melyek szinte minden városban megtalálhatók. Városi intézmények, kereskedelmi egységek, különféle profilú cégek várják folyamatosan a munkavállalókat. Bár Keszthely nyáron él a leginkább, a város működése az év további részében sem áll le. Így sok permanens állás is fellelhető a kínálatban. Már csak ezért is időszerű leszámolni azokkal a sztereotípiákkal, mely szerint egy Balaton-parti város csak a turizmus és vendéglátás területén képes megélhetést nyújtani. A városok és települések az év többi részében is működnek, így sok állás Keszthely városában is egész éves elfoglaltságot nyújt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: