2023. 01. 25., Szerda, 11:31

Hóban sétáló gólyát kaptak lencsevégre a Bakonyban

Ritkán látni ilyet, de azért előfordul - ők az áttelelő fehér gólyák. 

Elég szürreális képet fest ez a hóban sétáló gólya a Bakonyban. Most még ugyan többfelé kora tavaszias az idő, holnaptól azonban változik a helyzet - osztotta meg az Időkép Facebook oldalán

Több se kellett, az emberek többsége azonnal elkezdett aggódni a Bakonyban csavargó gólyáért. De megnyugtatunk mindenkit, ez egy viszonylag ritka, de teljesen normális eset. Száz azonos fajhoz tartozó madáregyed többsége átlagos viselkedésű, néhány egyed viszont kockáztató. Utóbbiak később vonulnak el ősszel, tavasszal korábban érkeznek vagy átteleléssel próbálkoznak - mint ez a kis fickó is a képen. 

Ha a környezeti viszonyok nem változnak lényegesen (akár év tízezredeken keresztül sem), akkor ezek a próbálkozó egyedek a nem túlélhető viszontagságok miatt elpusztulnak, így szaporodni sem tudnak. Viszont ha változik a környezet, például mint napjainkban a klíma, akkor a kockáztató egyedek életben maradnak, szaporodni is tudnak, így viselkedési sajátosságaikat át tudják örökíteni az utódaikba. Minél nagyobb mértékű és gyorsabb a változás, annál több ilyen próbálkozó marad életben, így a fiókáiknak köszönhetően az immáron sikeres viselkedési stratégia gyorsan, akár évtizedek alatt jelentős mértékben feldúsulhat az állományban.

Mondjuk úgy, hogy neki jól jön a felmelegedés. Persze vannak fagyosabb napok, így fontos tudni, hogy a kockázatot vállaló egyedek sem végletesen kiszolgáltatottak a környezeti hatásoknak! Lévén röpképes állatokról van szó, elviselhetetlenné váló időjárási hatások esetén az életrevaló madarak akár egyetlen nap alatt is ezer kilométerrel délebbre húzódhatnak - írja az mme.hu

Azt, hogy az áttelelő fehér gólyák nem szorulnak a segítségünkre, mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a 2004-2017 közötti időszakban csak egy áttelelő fehér gólya elhullására derül fény Magyarországon.

Szóval ne aggódjatok, tudja mit csinál. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: