2023. 01. 23., Hétfő, 19:55

Története legjobb helyezését érte el a magyar csapat a Bocuse d'Or-on - Megvan a bronzérem!

Az elmúlt két napban, január 22–23-án rendezték meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a franciaországi Lyonban. A magyar csapatot Széll Tamás készítette fel.

A kétévente megrendezett világversenyre 24 országból érkeztek csapatok, Magyarországot Dalnoki Bence (séf) és Nyikos Patrik (commis) képviselték. Felkészülésüket a két Michelin-csillagos Stand étterem séfje, Széll Tamás vezette, aki egyébként a legeredményesebb magyar Bocuse d’Or-versenyző.

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kellett készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A tál-téma alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló. A 2023-as lyoni döntő másik témája egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. Idén először éppen ezért gyerekeket is meghívtak a zsűribe.

A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelező elem a tojás. A csapatoknak persze mindezt időre, 5 és fél óra alatt kell elkészíteniük, ami igazi versenyfutás az idővel.

A magyar csapat az elmúlt pár hétben már lázasan készült és edzett, sokszor ordító zene mellett, hiszen maximálisan fel kell készülni arra is, hogy minden zavaró tényezőt ki tudjanak zárni. A döntő hatalmas tömeg előtt, a szurkolók hangos zaja mellett zajlik. A felkészülés során készült ételek nem mentek kárba, a csapat minden „timing” edzés végére szakmabeli vendégeket hívott, hogy kóstolják meg az ételt és mondjanak véleményt róla. A felkészülésben lelkes pályakezdők, valamint tanulók is részt vesznek, így biztosítja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az utánpótlás-nevelést.

Az eredményhirdetést hétfő este tartották meg, amelyen Magyarország a bronzérmet szerezte meg. Hazánk 2008 óta vesz részt a megmérettetésen, azóta ez a legjobb szereplése.

Az első helyen Dánia végzett, míg a második Norvégia lett. A gyerekek különdíja Japáné lett, a legjobb tányértéma Franciaországé, a legjobb hústál Svédországé, a legjobb commis Norvégiáé, valamint a social commitment díjat Mexikó kapta

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: