2023. 01. 23., Hétfő, 10:08

Fiktív beszerzési számlákkal nullázta le ÁFA fizetési kötelezettségét a cégvezető

A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a budapesti férfival szemben, aki öt társa bevonásával számlázási láncolatot hozott létre azért, hogy adófizetési kötelezettségét elkerülje.

A férfi korábban egy jól működő, autóversenyzéssel összefüggő reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó gazdasági társaságnak volt az ügyvezetője, amely a 2019. év első félévében közel 120 millió forint árbevételt ért el, ezután pedig 25 millió forint Áfa fizetésikötelezettsége keletkezett.

A vádlott azért, hogy a cég forgalma után fizetendő Áfáját csökkentse, fiktív költségszámlák befogadása céljából számlázási láncolatot hozott létre, melynek keretében több mint 115 millió forint értékben fogadott be a cég tulajdonában álló versenyautók javításához szükséges alkatrészekről költségszámlákat, amivel gyakorlatilag teljesen eltüntette a gazdasági társaság Áfa adónemben fennálló adófizetési kötelezettséget.  

A vádlott cégének beszámlázó gazdasági társaságok ügyvezetői közül egy férfi működött közre aktívan a költségvetési csalás elkövetésében, míg a további - közokirat-hamisítás bűntettével megvádolt - négy társuk strómanként vezette a számlázási láncolatba bevont társaságokat, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak. Ezt igazolta többek között az is, hogy az egyik cégnek olyan leromlott állapotú magáningatlanban volt a székhelye, ahol semmi nem utalt arra, hogy százmillió forintos nagyságendben lehetne beszerezni versenyautó alkatrészeket.


Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádiratában a haszonhúzó céget vezető férfival szemben végrehajtandó, míg bűnsegédként közreműködő társával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyben érintett további négy vádlott vonatkozásában az ügyészség közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozott.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: