2023. 01. 19., Csütörtök, 10:10

Kolbász és Mikafélix nem, de Pannaróza lehet az idei újszülött - Ezek a legfrissebb keresztnevek

Tavaly rekordszámú, 625 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, összesen 47 férfi és 73 női nevet javasoltak bejegyzésre. Új trend, hogy sokan kettős nevet szeretnének, olyan neveket kellett elutasítani, mint Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix.

Érdemes tudni, hogy a női nevek körében, főleg a német nyelvterületeken egyre gyakoribbak az úgynevezett kettős női nevek, azaz amikor két női nevet egybeírunk. Ilyen nálunk is található szép számmal a női nevek között, és ez a lista folyamatosan bővül

Példaként említette a hazánkban már régóta használt és ismert a Marianna, Annamária, Izabella neveket, valamint az újabb keletűek közül az Annabella, Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annamíra, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella, Hannadóra, Hannaliza neveket.

Ezt a sort 2022-ben bővítették az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza alakokkal. Ugyanakkor annyira divatos lett ez a névforma, hogy több egészen furcsa összetételt is szerettek volna bejegyeztetni a kérelmezők, mint a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix.

Divat lett a mitológia

Szintén újdonság, hogy több szülő különböző mitológiai alakok neveit kérelmezte. Ilyen volt a Heimdall, a Belona, és előfordult az is, hogy a japán mangák alakjai válnának névadóvá (Deter, Napapa, Reira).

Ami pedig a legkirívóbb eseteket illeti, a teljesség igénye nélkül a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza is előkerült a kérelmekben

Erős túlsúlyban a nem magyar nevek 

Ha csak a jóváhagyott neveket vizsgáljuk meg, akkor azok között is hét török eredetű nevet találunk, mint az Ajszel és a Szeniz női, valamint a Kadir, az Onur és a Vedát férfinevek. Az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű (angol, német, szláv, héber, görög, arab, indiai, francia, ír, stb.). A jóváhagyott nevek között magyar eredetű összesen három volt: a Veka női, illetve a Maglód, Vezekény férfinevek.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa azt is elárulta, gyakori, hogy egy nevet többen is szeretnének anyakönyveztetni egy éven belül. A visszatérő slágerek a férfinevek között a Noah, a Deniel, a női nevek között a Maya (ezzel a helyesírással). Többször kérték már a Pablo nevet, illetve a Vilmos és a Mátyás mindenféle idegen helyesírású alakját: Villiam, William, Vilián, Matthias.

Ti is minddel találkoztatok már?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: