2023. 01. 12., Csütörtök, 08:10

Eltörlik a központilag meghatározott minimumponthatárokat az egyetemi felvételiknél

Idén nem húznak központi, előzetes ponthatárokat azon a negyven népszerű szakon, amelyeken eddig csak a viszonylag magas pontszámú jelentkezők szerezhettek állami ösztöndíjas helyet.

Az innovációs minisztérium nem verte nagydobra, de a felvételi tájékoztatóból egyértelműen kiderül: idén nem húznak központi, előzetes ponthatárokat azon a negyven népszerű szakon, amelyeken eddig csak a viszonylag magas pontszámú jelentkezők szerezhettek állami ösztöndíjas helyet. Mint írják, vannak viszont „keretszámok”: a jelentkezők megnézhetik, a különböző képzési területeken összesen hány államilag támogatott hely van.

Ez azt jelenti, hogy 2023-tól már nem lesz központi, előzetes ponthatár, az egyetemek és főiskolák maguk dönthetnek arról, előzetesen meghatároznak-e bármilyen pontszámlimitet. Többek között az általános orvosi, a tanári, a turizmus-vendéglátás, a kommunikáció- és médiatudomány, az állatorvosi, a fogorvosi, a jogász, a pszichológia, a történelem, a szabad bölcsészet képzéseken az elmúlt években be volt vezetve egy központilag meghúzott minimumponthatár, ami alatt nem lehetett felvételt nyerni.

Még valami változás?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: