2022. 12. 21., Szerda, 17:26

Téli napforduló - Ma van az év leghosszabb éjszakája

Jó hír azonban, hogy holnaptól hosszabbodnak a nappalok.

Nem elég a szürke, hó nélküli, hideg napokat megélni, ma megérkezett az év leghosszabb éjszakája is. Június 21-e óta, a nyári napforduló kezdetétől ugyanis december 21-ig, a téli napfordulóig rövidültek a nappalok és hosszabbodtak az éjszakák. 

A mai napon fordult a kocka, és bár hivatalosan is elkezdődött a csillagászati tél, 10:02 perckor azonban beállt a téli napforduló, amely azt jelenti, hogy ezt követően rövidülnek az éjszakák, és ezzel egyenes arányban naponta 1-2 perccel tovább lesz világos. Másfél hónap múlva már 17:00-kor fog sötétedni. 

A téli napforduló ünnepe számos kultúrában megjelenik, a kelta kultúrában például a YULE ünnepén a fény újjászületését és a sötétség uralmának végét ünnepelték ilyenkor, örökzöldekkel, fagyönggyel, magyallal és borostyánnal díszítették fel otthonaikat, szimbolizálva, hogy a Föld hamarosan újra kizöldül. Egy, a szabadban álló örökzöldet szakrális szimbólumokkal, a Nap, a Hold és a csillagokat megjelenítő díszekkel öltöztettek fel, ezt nevezték Yule fának, melyet a nap végén elégettek.

A YULE-t más pogány népek is megünnepelték, három napon keresztül áldozatokat hoztak, hogy az új év számára békét és termékenységet kérjenek. Ilyenkor a fák körül énekeltek, fatuskókat égettek annak érdekében, hogy meghódítsák a sötétséget, a gonosz szellemeket elűzzék és hogy szerencsét hozzanak az elkövetkező évre. A vikingek szintén a fény megszületését ünnepelték meg kilencévente kilenc napon át, és férfiakat áldoztak fel isteneiknek. 

Az ókori Rómában a Szaturnália ünnepén, melyet Szaturnusz Isten tiszteletére rendeztek, nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepeltek, hogy elűzzék a sötétség miatt kialakult félelmeiket. Egyes munkák tiltva voltak, és megajándékozták a szolgákat is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: