2022. 12. 12., Hétfő, 10:08

Leesik az állad - Trash art, avagy az újrahasznosítás művészete

via

Nem gondolnád, hogy mennyire jól tud kinézni egy rakat szemét a falon - aztán egy portugál művész megmutatja. 

Az egész szépsége az újrahasznosítás, így a végeredmény nem csupán elképesztő, de sokatmondó is. A művészet szubjektív, de Bordalo II műveitől bárkinek leesik az álla, aztán kicsit tovább gondolod és rájössz, hogy minden egyes alkotás globális problémákra hivatott rámutatni. Már-már kijönnek a falból és életrekelnek, de az biztos, hogy megváltoztatnak mindent, amit a trash artról gondolsz.

A liszaboni művész, Artur Bordalo ma már BORDALO II néven ismert, ezt a művésznevet nagyapja előtt tisztelegve választotta, elősegítve a művészi örökség folytonosságát és újragondolását. Fiatalkorát nagyapja, a festő Real Bordalo és az akvarellek iránti szüntelen szenvedélye, valamint a lisszaboni illegális graffitik körüli kalandok társaságában töltötte.

 A köztér lett a kiválasztott vászon.

 

A túlfogyasztó társadalom kritikája

A dolgok túlzott előállítása vagy a túlzó fogyasztás, amely a szemét folyamatos termelését és következésképpen bolygónk pusztulását eredményezi, művészi produkciójának fő témái. Ez a szemét lesz az a különleges és sajátos nyersanyag, amelyet felhasznál kisebb vagy nagyobb méretű műveinek megalkotásához, ezek célja mindenekelőtt az, hogy egyetemes manifesztumként szolgáljanak.

Ha Portugáliában jársz, akkor ezeket ne hagyd ki!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: