2022. 11. 25., Péntek, 09:32

Ha Katalin fényben úszik, karácsony lében fürdik – Katalin napi jóslatok és babonák

via

A népi hiedelmek alapján, esős-latyakos karácsonyt jósolunk.

November 25. napjához, Katalin naphoz rengeteg babona kötődik – sőt még jósolni is lehet belőle ha szemfüles az ember.

De ki volt Katalin?

Alexandriai Szent Katalin a filozófusok, ügyvédek, a könyvtárak, a könyvtárosok és a nyomdászok, a kerékgyártók, a tanuló lányok, a fiatal diákok és nők, a dajkák védőszentje. A legenda szerint a bálványok tiszteletére rendezett áldozatokon keresztényként nem akart részt venni, és nyíltan ellenszegült Maximinus császár parancsának. Ezért aztán börtönbe zárták és ötven férfit küldtek hozzá annak reményében, hogy majd elhagyja a hitét. Ez olyannyira nem sikerült, hogy helyette mind az ötven férfi kereszténnyé lett. Büntetésképp megpróbálták Katalint kerékbe törni, de az darabokra tört, a csodák azonban nem tartottak örökké, végül lefejezték.

Története ismeretében értelmet nyer a legtöbb babona és jóslat, de az biztos, hogy napját az emberek egyfajta határnapként kezelték. Akárcsak a Luca nap, Katalin napja is dologtiltó. Mivel Katalint kerékbe törték, ezért napján számos településen leálltak a malmok és tilos volt szántani. A nőknek pedig a kenyérsütés volt tilos ezen a napon.  

Katalin napi jóslatok:

Akkoriban az emberek időjárás előrejelzésre időkép híján csak megfigyeléseikre hagyatkozhattak, így tudták megjósolni a karácsonyi időjárást.

Ha Katalin kopog, karácsony locsog.

Tehát, ha Katalin napján fagy, akkor karácsony napján esik. Egy másik mondás szerint pedig: 

Ha Katalin fényben úszik, karácsony lében fürdik.

Azaz, ha november 25-én, Katalin napon süt a nap, akkor karácsony napján esik - ennek alapján nem várhatunk valami hangulatos ünnepet, de majd meglátjuk mennyire jön be ez a jóslat. 

Egy másik Katalin napi babona szerint, a lányok gyümölcsfaágat (Katalin-ág) tettek vízbe. Ha az karácsony napjáig kizöldült, akkor következő évben férjhez mentek. Hogy kihez? Arra is van jóslat: ehhez orgonaágakat tettek vízbe és azok mindegyikére a potenciális férfiak neveit írták. Amelyik kizöldült, ahhoz mentek hozzá. Ha pedig lövésük sem volt a férj jelöltekről, akkor felmentek egy dombra és fülelni kezdtek. Ahonnan a kutya ugat, onnan érkezik majd a nagy ő.

Egyébként meg, isten éltesse a Katalinokat!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: