2022. 11. 24., csütörtök, 00:05

Szlovénia autóval - mikre figyeljünk oda a tervezés során?

Szlovénia a magyarok körében igencsak kedvelt úticél, legyen szó hosszú hétvégi kikapcsolódásról vagy hosszabb utazásról. Nem is csoda, hiszen számos természeti, történelmi úticélt, valamint gasztronómiai lehetőségeket rejt magában. Amennyiben te is szívesen terveznél egy szlovéniai utazást, az alábbi cikkben minden információt megtalálsz, amely a garantálja majd a tökéletes utat. Nézzük meg együtt, hogy mikre kell odafigyelned.

Úticélok keresése

Elsődlegesen azt kell eldöntened, hogy milyen programokat szeretnél találni Szlovéniában.

A természetet kedvelők számára nagyszerű ötlet lehet egy tengerparti vagy tó melletti szálloda felkutatása, amely számos túra lehetőséget és vízi sportolási opciókat tesz lehetővé. Nagyon népszerű úticél a Bledi tó és a Bohinj tó, amelyek festői szépségükkel páratlan kikapcsolódást kínálnak az ideérkezők részére.

Azok számára, akik inkább a történelmi látnivalókat kedvelik, számos lehetőség áll rendelkezésre. Ilyen lehet többek között a Napóleon híd, a Ljubljana vár vagy a Predjama vár. Továbbá a múzeumoknak is érdemes lehet utánanézni az utazás előtt, hiszen ott is könnyedén megtalálhatjuk a nekünk tetsző lehetőségeket. Mindezeket pedig nem csak a fővárosban, hanem kisebb városokban is felfedezhetjük.

Végezetül pedig azok számára, akik a szórakoztató kikapcsolódást kedvelik, ebben is bővelkedik az ország. A legnépszerűbb választások közé tartoznak az aquaparkok és az állatkertek. Mindezek mellett számtalan autentikus éttermet találhatunk nem csak a fővárosban, hanem a kisebb városokban egyaránt. Tehát a gasztronómia szerelmesei is nagyszerűen érezhetik majd magukat.

Közlekedés

Az utazás praktikusabb részére áttérve nézzük meg, hogy mit szükséges tudni a közlekedési lehetőségekről. Hiszen ez is majdnem ugyanolyan fontos, mint a megfelelő szállásfoglalás - egyiket sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni és felkészületlenül érkezni.

Utazás autóval

Legtöbbünk számára a kényelmesebb, és emiatt népszerűbb választás az autóval való utazás és közlekedés szokott lenni. Ez természetesen otthon valóban a legpraktikusabb, külföldi utak esetén azonban érdemes előre utánanézni, hogy milyen helyi szabályozások vannak és milyen körülményekre kell felkészülni. Szlovénia esetében a szabályozások alapvetően a magyar jellemzőkkel - és ezáltal az EU-s szokásokkal - megegyezők.

A legfontosabb teendőnk az autós utazás esetén a szlovén autópálya matrica megvásárlása. Ennek oka, hogy Szlovéniában az autópályák nagyrésze díjköteles. A rendszerük az online vásárlásra épül, tehát mindenképpen ez a legelőnyösebb vásárlási lehetőség.

Az online felületek kimondottan hasznosak, hiszen gyors és kényelmes vásárlást tesznek lehetővé. A szlovén autópálya megvásárlásához csak pár adat megadására van szükség, ide tartozik a rendszám, a forgalomba hozatal országa, valamint az érvényesség ideje. Ezek megadása után könnyedén fizethetünk kártyával vagy paypal segítségével. Ez azonban nem minden, hiszen az oldalakon számos hasznos tippet kaphatunk általánosságban utazásunkhoz. Valamint a hivatalos honlap segítségével még az aktuális információkat is kaphatunk a közlekedési viszonyokról.

 

Magyarországról egészen hamar eljuthatunk autóval Szlovéniába, hiszen az M7-es vonalát követve 5 óra alatt meg is tehetjük a távot. Szerencsére Szlovéniába érkezve a sofőröket segítendő külön táblákkal jelzik a díjköteles utakon a matrica szükségességét. Ennek köszönhetően a turisták számára is teljesen egyértelmű, hogy mely útvonalakon lesz szükség a matrica megvételére.

A szlovén autópálya matricák díjszabása a magyar árakhoz hasonló, egy hetimatricát 15 euróért tudunk megvenni. Ez nagyszerű opció azok számára, akik csak 5-7 napot szeretnének eltölteni Szlovéniában, hiszen a heti kedvezménnyel sokat spórolhatunk majd.

Tömegközlekedés

Szlovénia jól kiépített tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik, tehát autó nélkül érkezők számára sem lesz nehézség az utazás. A tömegközlekedés természetesen a fővárosban, Ljubljanában a legkényelmesebb. Viszonylag kisebb lakossága miatt elsődlegesen az autóbuszos közlekedés a megszokott.

Praktikus információként érdemes utánanézni, hogy a jegyautomaták mellett milyen internetes felületen tudunk majd jegyet váltani. Valamint a kint tartózkodásunk időtartamától és a programjainktól függően érdemes lehet a heti tömegközlekedési jegyek opcióját is feltérképezni.

Összességében láthatjuk, hogy Szlovénia számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínál az ide érkezők számára. A kényelmet kedvelők bátran választhatják az autóval történő utazást, hiszen az online autópálya matrica megvásárlásán kívül nincs is egyéb teendőnk. Tehát, ha te is megtaláltad a tökéletes szlovén szállást, már csak a matrica megvásárlás maradt hátra az utazás előtt!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: