2022. 11. 24., csütörtök, 10:04

Legfrissebb átlagkereseti adatok - Hosszú idő után először csökkent hivatalosan a reálbér

2022 szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 504 100 forint volt, ami 17,8%-kal nőtt 2021 szeptemberéhez képest, az infláció azonban meghaladta a bérnövekedést, magyarul hosszú idő után most először ér kevesebbet a pénzünk, mint az előző évben.

A KSH adatai szerint a reálkereset 1,9%-kal csökkent a fogyasztói árak előző évhez mért, 20,1%-os növekedése mellett.

Ez azt jelenti, hogy a bérek emelkedése ennyivel maradt el az árakétól. Ilyenre nagyon régen nem volt példa

Az infláció meredek emelkedése ellenére az átlagbérek augusztusig még tartani tudták a lépést az árakéval, azaz jobban nőttek egy év alatt, mint a fogyasztói árak. Ezt alapvetően a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős év eleji növekedése, valamint a további extra pénzek (például fegyverpénz) tették lehetővé.

A reálbérek emelkedése azonban már augusztusban minimálisra csökkent, 0,9 százalékra olvadt, így várható volt, hogy a szeptemberben 20 százalék fölé ugró inflációval már nem fog bírni, ami be is következett. Ekkor jelent meg ugyanis először a statisztikában a rezsiköltségek növekedése, ami az élelmiszerárak további, drasztikus növekedésével párhuzamosan egy hónap alatt 4,5 százalékkal emelték meg a pénzromlást.

 

Érzitek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: