2022. 11. 21., Hétfő, 06:25

170 ezer gyerekhez juttatnak el mézet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjai

via

Mindez a Mézes Reggeli program keretében valósul meg.

A héten közel 900 iskolába és óvodába, 170 ezer gyerekhez juttatnak el mézet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjai. A Mézes Reggeli program célja, hogy népszerűsítsék a mézfogyasztást, megismertessék a gyerekekkel szakmájuk, a méhészet jelentőségét és az élet fenntartásában betöltött nélkülözhetetlen szerepét. Az Európai Mézes Reggeli - Legyen minden nap mézes nap nevű program egyébként Szlovéniában indult 2007-ben, Magyarország 2014-ben csatlakozott.

A siófoki Beszédes József Általános Iskolában pénteken tartott nyitórendezvényen Nagy István agrárminiszter elmondta: Magyarországon 20 ezer méhész gondoz 1,2 millió méhcsaládot, a pici állatok teszik termékennyé a körülöttünk lévő világot. Felhívta a figyelmet: ha a méhek nem lennének, a polcokról minden hatodik termék eltűnne.

Bross Péter, az OMME elnöke az MTI-nek elmondta, idén az aszály ellenére igen jó évet zárnak a méhészek. Mivel azonban máshol is jó volt a termés, pillanatnyilag nehéz értékesíteni a terméket az uniós mézpiacon, amelyet a kínai és az ukrán termékek uralnak. Tájékoztatása szerint Magyarországon évente átlagosan 25 ezer tonna mézet állítanak elő, amiből mintegy 10 ezer tonnányit igényelnek a hazai fogyasztók. Harminc éve a magyarok fejenként évente 20 dekagramm mézet fogyasztottak, ami ma már több mint egy kilogramm, de van még hova fejlődni.

Szuper kezdeményezés!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: