2022. 11. 14., Hétfő, 15:56

Lekötözték a 17 éves súlyos autista fiút a kaposvári kórházban, sérelmi díjat ítélt nekik a bíróság

Első fokon pert nyert annak a fiatalnak az édesanyja, aki beperelte a kaposvári kórházat, amiért ott tíz napig szinte végig  kikötözve tartották rohamot kapott fiát.

Az 1994 óta működő független jogvédő szervezet, a TASZ segítségével perelte be a kaposvári kórházat egy Kaposvárhoz közeli faluban lakó anyuka a fiával történtek miatt. A szervezet most első fokon pert nyert a kaposvári kórház ellen, amiért a kórház megsértette a fiatal emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épséghez való jogát és a kínzás tilalmához fűződő jogát, amikor tíz napig szinte folyamatosan kikötözve tartotta.

A TASZ Facebook oldalán számolt be az elsőfokú ítéletről, korábban pedig egy hosszabb cikkben a történtekről is írtak. Az akkor még 17 éves Pétert, aki édesanyjával egy Kaposvár közeli falu végén súlyos autizmussal él, egy rohama alkalmával a kaposvári kórházba kellett szállítani. Mivel a kórházban nincs gyermekpszichiátria, ezért a felnőtt osztályon látták el, ahol azon túl, hogy nem tudták biztosítani azt a figyelmet Péternek, amire szüksége lett volna, azokat a rendelkezéseket sem tartották be, amiket gyerekek pszichiátriai kezelésénél előírnak a jogszabályok.

Mint írják ez oda vezetett, hogy Péter tíz napon át, az idő nagy részében ki volt kötözve az ágyához. Azért fordultunk a bírósághoz, mert a kórház ezzel megsértette Péter jogait, hiszen valakit csak akkor lehet lekötözni, ha komoly veszélyt jelent saját magára vagy a környezetére, és még ilyenkor is csupán rövid, átmeneti időre. Kiskorúak esetén két óránként ellenőrizni és dokumentálni kell, hogy indokolt-e a rögzítés. Ez nem véletlen: Péterre olyan súlyos hatással volt a kikötözés, hogy az incidens óta nem tud egyedül elaludni. 

A bíróság most első fokon megállapította, hogy az elszenvedett jogsértések miatt sérelmi díj jár a fiúnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: