2022. 10. 19., Szerda, 16:14

Kaposváron járt az állatvédelmi biztos, benézett a Kutyatárhoz is

Zajlik az élet a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesületnél, nemrég nyertek egy kamionnyi állateledelt, meglátogatta őket az állatvédelmi kormánybiztos, de nyertek 5 millió forintnyi támogatást is működési költségekre.

Nem tudunk elmenni az állatvédelmi intézkedések mellett szó nélkül, hiszen aki ismer minket az jól tudja, szívünkön viseljük az állatok sorsát. Rendre beszámolunk a kedvenceinket érintő pozitív kaposvári hírekről, úgymint az új kutyafuttatókról - sőt néha le is teszteljük, ha egyik kedvencünknek épp van hozzá kedve -, de rendre figyelmeztetünk is titeket, ha veszélynek vannak kitéve állatkáitok a városban egy mérgezés vagy rosszakaró miatt.

Így mikor értesültünk róla, hogy az állatvédelmi kormánybiztos Ovádi Péter épp Kaposvárra látogatott, hogy egyeztessen az állatvédelmi intézkedésekről, lépésekről városunkban, ráadásul még a Kutyatárhoz is benézett nem tudtuk megállni, hogy ne kérdezzük ki a kaposvári helyzetről kialakított véleményéről:

Mint megtudtuk, az állatvédelmi megbeszélésen vett részt a városházán a város és a megye képviselőivel, esetleg hangoztak el konkrét intézkedések, javaslatok a helyi állatvédelem fejlesztésével kapcsolatban?

- Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a felelős állattartást minél szélesebb körben népszerűsíteni kell. Ebből a munkából mind a hatósági, mind a civil állatvédő szervezetek kiveszik a részüket.

Célunk, hogy Kaposvár és térségében az állatvédelem szereplői hatékonyan és következetesen tudjanak együttműködni a jövőben.

- Mint állatvédelemért felelős kormánybiztos elkötelezett vagyok abban, hogy az ország minden térségébe eljussanak a hiteles, naprakész információk az állatvédelemről, és ezáltal a gyakorlatban is megjelenjenek. Az országgyűlés hamarosan dönt a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítványt létrehozó törvényről. Az Alapítvány több feladatot fog majd ellátni, de megemlíthetem éppen a tájékoztató portált, mely az imént említett célt fogja szolgálni, hiszen azt valljuk, hogy a felelős állattartásra való ösztönzés kulcskérdése az állatvédelemnek. 

 

Mi a véleménye a kaposvári állatvédelmi törekvésekről, az állatokért tett eddigi lépésekről?

- Jó volt látni és tapasztalni azt, hogy a kormányzati szereplők, a városvezetés, a hatósági szakemberek és a civil szervezetek elkötelezettek az állatvédelem ügye iránt és évek óta együttműködnek. Számomra minden egyes országjárás más, egy dolog azonban mindig állandó az állatvédelem témáját illetően nagyfokú nyitottság jellemző.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az egész országban egy olyan pozitív együttműködés látható, ami összeköti az egyes területeket az állatok védelmét illetően. 

Mint láttuk, látogatást tett a helyi menhelyen, a Kutyatárnál. Mit gondol a város legnagyobb állatvédő egyesület munkásságáról, a telephely állapotáról? Várható fejlesztés, segítség számukra?

- A szervezetet néhány lelkes, állatszerető barát indította el, ma már pedig a térség egyik meghatározó állatmenhelyévé váltak. A mindennapi teendők mellett különös figyelmet fordítanak arra, hogy a felelős állattartást minél szélesebb körben népszerűsítsék, így az oktatási és szociális intézmények rendszeres meghívottjai is. Nem lehetünk nekik elég hálásak. A napokban kihirdetettük a pályázati eredményeket, ahol az említett szervezet 5 millió forint támogatásban részesül, ezt az összeget a támogatói okiratban megjelölt időszakban felmerülő: működési költségekre, állategészségügyi szolgáltatásokra, illetve férőhelyek bővítésének finanszírozására használhatják fel, amelyből minimum 200.000 forintot ivartalanítási vagy állategészségügyi szolgáltatási költségekre kell fordítaniuk a civil állatvédő szervezeteknek. 

 

Bizonyára elhangzott, hogy a Kutyatár épp a napokban nyert egy kamionnyi állateledel ellátmányt egy nemzetközi szimpátia-szavazás megnyerésével. Mit gondol a civilek ilyen mértékű hozzájárulásáról, és ösztönözni fogja e az ország többi menhelyét is, hasonló nemzetközi adománygyűjtő akciókon való részvételre? 

- Örömmel töltött el, hogy egy hazai menhely nyert el egy nemzetközi szavazást, nem elfelejtve, hogy az igazi nyertesek az állatok lesznek. Biztosan ösztönözni fogja a többi menhelyet is, és én csak bíztatni tudok mindenkit arra, hogy ha van lehetőség, azzal éljenek. Az idén májusban meghirdetett civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázatnak is a szervezetek támogatása a cél. Innen is köszönöm a civil szervezetek erőn felüli munkáját és azt, hogy ennyien nyújtattak be pályázati anyagot, így 187 győztest hirdethettünk ki. Közös ügyünk az állatvédelem! Egyre több pozitív visszajelzést kapok a civil szervezetektől is, ez csak megerősít abban, hogy jó úton járunk, hiszen további eredményeket csak kölcsönös támogatással és segítségnyújtással érhetünk el.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: