2022. 10. 18., Kedd, 12:49

Elindult a PM Monitoring - Már Kaposváron is elérhetőek a légszennyezettségi adatok

A pmmonitoring.hu oldalon mostantól mindenki számára elérhetőek a kaposvári levegőminőségi adatok. Jelenleg 17 helyszínen már működnek a mérőberendezések, de néhány héten belül 20 állomásosra bővül a kaposvári rendszer, amelyet a város a Miskolci Egyetemmel közösen, a HungAIRy projekten belül valósított meg.

A valós idejű adatokat egy térképes oldalon lehet figyelemmel kísérni. Az egyes mérési pontok előzményadataiból jól kivehető, hogy

Kaposváron már nem a közlekedés vagy az ipari tevékenység befolyásolja elsősorban a levegő minőségét, hanem a lakossági égetések.

Az adatok alapján egyértelmű, hogy az esti órákban, amikor a családi házas övezetekben beindulnak a fa- vagy vegyestüzelésű fűtőberendezések, akkor romlik a levegő minősége, míg napközben városszerte jónak mondható. Ezzel kapcsolatban kérik a lakosságot, hogy háztartási hulladékot, műanyagot és egyéb, fokozottan környezetszennyező anyagokat ne tüzeljenek el!

Információink szerint a további mérőpontokból az egyik az épülő Zöld Fűtőműnél lesz, és ez jóval komolyabb szerkezetnek ígérkezik, több és részletesebb mérési adattal. A másik a térképen már jelenleg is látható Zsolnai kútnál lesz, ez még beüzemelés alatt van. A webes alkalmazás nálunk még nem mindig jelenik meg tökéletesen, van pár hiba a fejlesztésben, de további frissítéseket ígértek, amelyek majd kitérnek ezekre a hibákra is. Az arculat egyébként menő, több információval is ellátnak minket (napi átlagok, órákra lebontás stb.), az adatokat pedig mostantól minden unatkozó sas szemekkel figyelheti!

Ha valaki a telefonján is ezt nézegetné le tudja tölteni az alkalmazást ITT. Almás még nincs :(

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: