2022. 10. 17., Hétfő, 20:15

Lesz elég hal a szükséges telepítésekhez és a karácsonyi igények kielégítésére

A rendkívüli aszály, valamint a takarmány- és energiaárak drasztikus emelkedése újfajta kihívások elé állította idén a haltermelő ágazatot, ennek ellenére lesz elég tógazdasági hal a horgászat számára szükséges haltelepítéshez és a lakosság karácsonyi igényeinek kielégítésére is a szakmai szervezetek szerint – írja az MTI.

 

Szerdán egy Keszthelyen tartott sajtótájékoztatón Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, a 26 ezer hektáros összterületű magyarországi tógazdaságokban idén komoly gondot okozott a 121 éve nem látott óriási aszály, amely legsúlyosabban a dunántúli völgyzárógátas halastavakat érintette. Többszáz hektárnyi tófelület kiszáradt, illetve több ezer hektáron csak a felét tudták biztosítani az üzemi vízszintnek. A sekély vizekben könnyen prédává vált halállományt kormoránok, gémek, kócsagok, sirályok pusztították – tette hozzá.

Becsléseik szerint a Dunántúlon mintegy 15-20 százalékkal kisebb lesz a termés idén, és miután a haltermelésre három éves ciklus a jellemző, a későbbiekben a 30 százalékot is elérheti a visszaesés a térségben – közölte az elnök. Az Alföldön, ahol körtöltéses tavakban folyik a termelés, szerencsésebb a helyzet, mert bár jelentős villamos energia felhasználással, de ezeket a tógazdaságokat el tudták látni vízzel – tette hozzá. A költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet egy kiló ponty – prognosztizálta a MA-HAL elnöke. Az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, míg a korábbi években a magyar haltermelés 18-22 százalékát exportálták, idén várhatóan ez az arány 10 százalék alá csökken a hazai ellátás zavartalanságáért, pedig mint megjegyezte, keresett a jó minőségű magyar hal a környező országokban.

Németh István arról is beszélt, hogy az ágazat 18 milliárd forintos támogatást remél a jövőre induló Magyar halgazdálkodási operatív program pluszban. A 60 százalékos intenzitású támogatás segítségével a termelők jelentős technikai fejlesztéseket tudnának végrehajtani, amivel elkerülhetővé válnának az ideihez hasonó traumák – vélekedett a MA-HAL elnöke. Hozzátette, bízik abban, hogy talpon marad az ágazat és nem csökken jelentősen a tógazdaságok területe az országban. Megjegyezte, hogy a tavaszi halellátás alakulása még nem látható előre, az több mindentől függ.

Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke arról tájékoztatott, hogy idén 800 ezer fölé emelkedett a regisztrált horgászok létszáma Magyarországon. A természetes vizek nagy részét, több mint 60 ezer hektárt a MOHOSZ kezeli, ahová több mint ötmilliárd forintból mintegy 4800 tonna halat telepítettek. Az elkövetkező időszak feladatának nevezte a szolgáltatások színvonalának megtartását, benne a haltelepítésekkel, és a több mint ezer fős halőri létszám ellátását megfelelő eszközökkel.

Nálatok lesz hal karácsonykor?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: