2022. 10. 11., Kedd, 16:07

Sokszínű Magyarországért - Az LMBTQ emberek érdekeiért parlamenti képviselőcsoportot alakítanak

via

Az öt ellenzéki párt és a magyar civil szféra közel egyéves munkájának köszönhetően október 11-én megalakult Magyarország és a Magyar Országgyűlés első, kifejezetten LMBTQ jogokkal foglalkozó képviselői csoportja, Sokszínű Magyarországért - Országgyűlési képviselői csoport az LMBTQ emberekért névvel.

A magyar LMBTQ társadalom az elmúlt években komoly jogfosztást szenvedett el az Alaptörvény-módosításokkal és törvényekkel. Ez nem csak, hogy a hazai LMBTQ közösség tagjainak életét nehezíti meg, de régiós, Európai Uniós és nemzetközi viszonylatban is negatív színekben tünteti fel Magyarországot.

Nyilatkozatuk szerint a csoport víziója, hogy

a magyar LMBTQ jogok elősegítéséhez a helyzet pontos ismerete, az érdekeiknek közös, megalapozott képviselete fontos részét kell, hogy képezze az emberi és LMBTQ jogokhoz kötődő országgyűlési képviselők munkájának.

A kedden tartott ülésen mintegy 11 országgyűlési képviselő vett részt az öt alapító pártból, így a Momentum, a, DK, a Párbeszéd , az MSZP és az LMP képviseltette magát.

A csoport elnökének Bedő Dávidot (Momentum Mozgalom) választották, aki elmondta, hogy

súlyos szociális és megélhetési válság tombol ma Magyarországon, de a pedagógusok helyzete is nehéz, a jövőért küzdünk […]. Nem mehetünk el amellett, hogy a szabadság és az emberi jogok súlyosat sérülnek […], így megalakult az ország első frakcióközi képviselői csoportja, mely az LMBTQ-jogokkal foglalkozik.

Ezen a ponton öt párt 21 képviselője csatlakozott ehhez a csoporthoz, amelynek célja egy olyan Magyarország és egy olyan társadalom, ahol az LMBTQ embereket nem éri rendszerszintű megkülönböztetés és félelem nélkül, szabadon élhetnek a Csoport tagjai, erőszak és zaklatás nélkül.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: