2022. 10. 05., Szerda, 10:01

Gyakorló, Munkácsy, Táncsics - Egyre több kaposvári pedagógus vállal szolidaritást a sztrájkolókkal

Október 5-re a hazai pedagógus szakszervezetek egységes, országos sztrájkot hirdettek meg, mely során fel szeretnék hívni a vezetés figyelmét a nagyobb társadalmi megbecsülésre, a pedagógusok hiányára és alulfizetettségére, a korszerűtlen módszerekre.

A fővárosban több kilométeres élőlánccal kezdődött meg szerdán az országos pedagógussztrájk, de több vidéki városban is munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tanárok és diákok közösen a közoktatás problémái ellen. A tanárok magasabb béreket, munkaterheik csökkenését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik, valamint felemelik hangjukat a korábbi polgári engedetlenségben részt vett tanárok fenyegetése ellen is.

Kaposváron három intézmény, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium, a Táncsics Mihály Gimnázium és a Munkácsy Mihály Gimnázium tanárai is szolidaritást vállalt a sztrájkolókkal. Cikkünk közzétételét követően csatlakozott a Kisfaludy Utcai Tagiskola és a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola is.

A Pedagógusok Szakszervezete által bejelentett sztrájkkövetelésekkel egyetértünk, ám mivel 2022. október 5-én a leendő pedagógusok hallgatói képzése a kollégák és az osztályok többségét érinti, a sztrájkban ezen a napon nem áll módunkban részt venni. Ezúton jelentjük be, hogy a sztrájkolókkal szolidaritást vállalunk, ezzel a nagyobb társadalmi megbecsülésért, magasabb keresetért és a munkaterhelés csökkentése érdekében folytatott küzdelmüket támogatjuk - írják a Csokonai tanárai.

Bár nagyrészt kiskorúakat tanítunk, de mi pedagógusok nagykorú állampolgárok vagyunk, akik felelősséget vállalunk a ránk bízott gyermekekért. Ebben a felelősségben a kormánynak is osztoznia kell: bíznia kell a pedagógusok szakmai tudásában, valamint olyan körülményeket kell biztosítania számukra, hogy maradéktalanul helyt tudjanak állni munkájukban, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy művelt, érzékeny, értékes és értéket teremteni tudó fiatalok kerüljenek ki az oktatási intézményekből. Mi ezen munkálkodunk, és ehhez támogató hátteret kérünk - ez már a Táncsics oldalán található.

Míg a Munkácsy tanárai egy rövid, de frappáns idézettel jelentkeztek:

"Jaj a nemzetnek, mely írott parancsokat némán olvas, s vakon engedelmeskedik." Kölcsey Ferenc

FRISSÍTÉS: Közben csatlakozott a Kisfaludy is egy poszttal, mint írják

Mi, a Kaposvári Kisfaludy Utcai Tagiskola pedagógusai, a diákok iránt érzett felelősségünk okán, továbbra is támogatunk minden olyan tenni akarást és kezdeményezést, amely a széles körű iskolai autonómia helyreállításáért, a XXI. századi kihívásokhoz igazodó tantervi szabályozás megvalósításáért, a munkakörülmények javításáért, az oktatásban-nevelésben résztvevők munkaterhelésének csökkentéséért, a közoktatásban dolgozók anyagi és társadalmi elismeréséért küzd.

És a Zrínyi is:

Szeretnénk elérni, hogy a kormányzat normalizálja a párbeszédet a tanári közösségekkel és végre tegyenek lépéseket az oktatás helyzetének javításáért.
MERT…
„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” (Szent-Györgyi Albert)

Mi is támogatunk titeket!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: